17.12.2023 | 20:34
От Паметника на съветската армия не остана почти нищо
В понеделник сутринта чиновник от Министерството на културата ще се опита да спре акцията, но тогава от монумента няма да е останало нищо

От съветския паметник в центъра на София не е останало почти нищо, съобщават читатели на Флагман.бг, които изпращат снимки. Демонтажът на различните елементи продължават и в този момент. До 17 часа бяха останали да стърчат само няколко части на две от фигурите.

Очаква се тази вечер съветският солдат да отиде окончателно в историята, след като в последните шест дни скулпторният комплекс бе буквално транжиран – парче по парче.

Акцията предизвика сериозни политически трусове. Опозицията бойкотира заседанията в Народното събрание, а БСП и левите партии се заканиха да спрат работата и на Столичния общински съвет.

Междувременно от Атлантическия клуб съобщиха, че служител на Министерството на културата щял да поиска спиране на “разглобяването” на монумента. Очаквало се утре сутринта да връчи официалната заповед на строителната фирма, ангажирана с поръчката.

Дотогава обаче от паметника може и да не е останало нищо – само повърхността на постамента.

Междувременно и в Бургас, и Пловдив се чуха възгласи за демонтирането на спорните съветски паметници. Засега на местно ниво няма реакция от Областните администрации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране