20.08.2016 | 1:35
Откриха гроба на Сюлейман Великолепни в Унгария
Известният османски султан умира по време на поход към град Сегед, два месеца преди да навърши 72 години

Унгарски и турски археолози, които разкопават Турбек, малък хълм в покрайнините на унгарския град Сегед съобщиха, че вероятно са намерили гроба на султан Сюлейман Великолепни, починал в този район през 1566 година. Това съобщение бе излъчено от телевизия „Ал Джазира”

Сюлейман е починал от естествена смърт два месеца преди да навърши 72 години и няколко часа преди водената от него армия да завладее унгарския град след кървава битка.

За да не се стигне до хаос в армията, за смъртта на султана не е съобщено официално от неговите най-близки военачалници сред които Мехмед паша Соколович е имал последната дума. Решено е било тялото да се изпрати тайно за Истанбул, където е трябвало да бъде погребан, но топлото време е направило това невъзможно.

Затова са извадени сърцето на султана и други негови вътрешни органи и са погребани край град Сегед. Когато абсбургите завладели района през 1680 година, те изравнили със земята всичкf, което било свързано с османските завоевания. Тогава е изчезнала и гробницата на Сюлейман и постепенно това е станало обект на спекулации и иманярски набези.

Сега археолозите са разкрили основите на квадратна сграда, която отговаря на описанията за гробницата на турския владетел.Намерено е и светилище на дервиши и джамия, заедно с монети, грънчарски съдове. Сега е открито и погребение, остава да се идентифицира кой е положеният в гроба човек.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране