10.12.2023 | 19:52
Пак унижение за Шенген. Изнудват ни да приемем афганистанци и сирийци, за да махнат границите, но само по въздух
Приоритетно за нас е да бъдат премахнати преди всичко сухопътните граници, при самолетния трафик винаги има засилен контрол

Днес медиите побързаха да ни спуснат новината, че австрийците били отстъпили за Шенген. Да, но не точно. Даже въобще.

В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник “Курир” и в електронното издание в събота вечер на вестник “Клайне цайтунг”, цитирано от австрийската осведомителна агенция АПА и нашата БТА, е посочено, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да отстъпи за ветото и границите могат да бъдат премахнати.

Всъщност се оказва, че това се отнася евентуално и само за въздушните граници, което въобще не е толкова приоритетно за нас, в сравнение със сухопътните, а дори това да се случи, на масата австрийците поставят няколко условия. А така или иначе, при самолетния трафик винаги има и ще има засилен контрол, там проверките са много повече и по-щателни, което минимализира повечето рискове. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген.

В понеделник се очаква Карнер да пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на нашата страна и Румъния условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия.

Условията:

1.Трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия;

2. Засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния;

3.Изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София;

4.Приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България. Всичките условия целят едно – Австрия да си гарантира, че от наша и румънска посока, до нея няма да стигат бежанци. Условия едно и две са в границите на разумното, но 3 и 4 са доста унизителни за нас.

Изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София” означава: първо, че нашите експерти са некомпетентни, според австрийците, второ: че Австрия иска пряко да контролира наши вътрешни процеси.

Но четвърта точка е още по-унизителна. Да приемем още търсещи убежище, по- специално на афганистанци и сирийци. Още от 2020г. австрийците не могат да се справят с пребиваващите им в страната афганистанци, като предишният им канцлер Себастиан Курц нееднократно беше посочвал, че това са “особено трудни за интегриране хора”, като тяхното присъствие е огромен проблем за „нас като държава”, споменавайки както ниското им ниво на образование, така и различията в основните ценности с тези на европейците, в частност на австрийците.

Тогава той беше предложил хората от Афганистан да получават помощ в съседни на родината си държави, например Туркменистан и Узбекистан.

През 2021г., с повече от 40 000 приети афганистанци, страната му дори беше приютила втората по големина афганистанска общност в ЕС, на глава от собственото си население.

През същата година и австрийският вътрешен министър Карл Нехамер остро критикува Урсула фон дер Лайен, като заяви, че страната му не е длъжна да приема афганистански бежанци, в отговор на предложението на шефа на Европейската комисия „да организира законни и безопасни маршрути по целия свят за тези, които се нуждаят от европейска защита“.

Тази година излязоха и данни, според които вълна от афганистанска престъпност залива цяла Европа, включително и Австрия. Редица градове в страната категорично не желаят да приемат повече бежанци, като основната причина са именно афганистанците. Местните медии постоянно отразяват редица групови изнасилвания на девойки. Например на петнадесетгодишно момиче, отвлечено от улицата на път за вкъщи, след което часове наред брутално насилвано от афганистански бежанци.

По-рано имаше и случай във Виена, когато трима афганистански бежанци преследваха млада турска студентка до обществена тоалетна, пребиха я и групово я изнасилиха. През годината австрийските медии отразиха и други безмилостни нападения срещу жени, като имаше и случаи, в които нападенията и опитите за изнасилване са извършени посред бял ден пред стотици свидетели.

А сред най-ужасяващите е случай на жена със забавено умствено развитие в Линц, която е похитена, завлечена в апартамента на афганистански бежанец и изнасилена многократно.

Има и статистики, според които челните места в Австрия на тези престъпления се държат именно от афганистанците. Афганистанците са отговорни за шокиращите 50 % от всички случаи.

Вероятно, ако въобще сте имали някакви съмнения, това ви дава отговор защо едно от условията, за да разхлабят „въздушния Шенген”, е именно това. Разбира се, разсъждавайки трезво ние не можем да се сърдим на австрийците, защото те си гледат собствените интереси, които очевидно са свързани с това в страната им да има колкото се може по-малко мигранти, особено афганистанци и сирийци.

Проблемът са нашите политици, които вероятно ще се опитат да представят малката отстъпка, която австрийците предлагат да направят, като голям успех за нас. Такова мнение изказа вече румънският премиер Марчел Чолаку, който реагира положително във “Фейсбук” информацията от Австрия. Според него това е „разчупване на леда”, за което усилено са работили в Румъния.

Съдейки по неговата реакция, като имаме и предвид, че обикновено румънците са доста по-защитаващи от нас националните си интереси и достойнство, си представате каква ще е възторжената реакция на нашите дупедавци, които с фанфари ще обявят тиражираната новина.

Евентуалното ни съгласие по точка 4, би означавало доброволно да си дадем задниците на мигрантска паплач, по-точно задниците на жените и децата ни, като приемем хора, идващи от страна, в която културните ценности и различния са противоположни на нашите, да налагат своите виждания. Насилствено…

Макар медиите ни в последните години тенденциозно да не пишат за подобни случаи в страната ни, свързани с бежанци, а в полицейските сводки да не се посочва произходът на извършителите, а някои от случаите въобще да не се отразяват, положението и към момента в страната ни е тежко, с изгледи да стане неконтролируемо. Включително не се коментира и какво случва в центровете за прием на бежанци в страната ни и около тях – местните жители, подложени на ежедневни престъпления, нашите жени, които са третирани като животни от мигрантите, нарасналите престъпления в тези райони…

Както вече стана въпрос, ЕС се кани да въведе и нов квотен принцип, по който държавите членки ще поемат бежанци.Обсъжда се индивидуалният принос на държавите членки да стане сходен, което буквално означава, че кандидатът няма да може да избира държавата членка, в която да подаде молбата си, а ще трябва да остане в първата държава, в която е влязъл. Нали се досещате, че често първата такава от ЕС, в която влизат мигрантите, е точно нашата.

Истината е, че колкото и грозно да звучи, от Западна Европа, както и Австрия, правят все по-отчаяни усилия да „извозят” на друго място отпадъците, които наводниха страните им. В случая австрийците се опитват да ни извиват ръцете, като най-нагло желаят да се намесят и потъпчат суверенитета ни, третирайки ни като страна от третия свят, а не като пълноправен член на ЕС, какъвто уж сме.

Разбира се, огромна заслуга за това имат именно политическите ни пешки, които безропотно изпълняват спуснатите повели от бюрократите в Съюза, дори когато те включват не просто унизителни, а унищожителни за страната ни последствия.

Виктория Георгиева, Флагман

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране