18.10.2017 | 0:01
Парламентът и ОмбудсМая отново клекнаха пред банките: пак ще събират дългове със счетоводни книжа
Мая Манолова се отказа от собствените си предложения

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Воля” парламентът запази правото на банките да се сдобиват със заповеди за незабавно изпълнение срещу свои длъжници въз основа единствено на счетоводните си документи. Предложението в обратна посока бе направено от омбудсмана Мая Манолова и бе внесено в парламента от БСП и “Обединени патриоти”. Националистите поискаха банките да бъдат извадени от списъка, в който са държавните институции и общините. От БСП пък предложиха финансовите институции да бъдат включени в специална точка от Гражданскопроцесуалния кодекс. При разискванията в залата на НС обаче Манолова се отказа от собствените си предложения, заяви, че текстовете не са “достатъчно добри”, и призова депутатите да ги отхвърлят.

Преди нея ГЕРБ също пламенно защити правото на банките да събират пари въз основа на счетоводни книжа. “Проблемът в изпълнителното производство не са банките. Да не забравяме, че те пазят парите на вложителите. Ако правото отпадне, това ще доведе до натоварване на кредитополучателите. Защо трябва да взривяваме доверието в институции, които работят добре? Общините също могат да събират глобите предварително, защото вероятно те са основателни. Не можем да предпазим длъжниците от това, че не си четат договорите. Трябва да ги научим на дисциплина и да встъпват в договори само тогава, когато 5-10 пъти са се уверили, че са в състояние да вземат дълг”, коментира шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Пламен Христов от “Воля” допълни, че дори правото на банките да си търсят парите въз основа на счетоводен документ да отпадне, те лесно могат да заобиколят закона, като започнат да заверяват договорите си за кредити пред нотариус.

С приетите на второ четене промени в ГПК парламентът реши още невъзможност ответник по дело да бъде намерен на посочения адрес да се констатира най-малко с три посещения на адреса. Интервалът между посещенията трябва да е поне една седмица. Правилото няма да се прилага, когато връчителят е събрал данни, че ответникът не живее на адреса, след справка от управителя на етажната собственост или от кмета на съответното населено място. Депутатите решиха още, когато в продължение на 1 месец ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят да залепи уведомлението на вратата или на пощенската кутия. Според промените съдът служебно ще проверява и местоработата на ответника и ще разпорежда връчване по местоработата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране