22.01.2024 | 10:10
Парламентът сгазил Конституцията, бил бюро по труда за ниско квалифицирана работна ръка
Васил Божков е умен човек и вижда, че БСП остава единствената партия в борбата със задкулисието, каза Корнелия Нинова

БСП ще атакува избора на конституционни съдии. В „Тази сутрин“ по бТВ лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че причината за това е, че с избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии е нарушен основният закон на републиката.

„Ще го оспорваме, защото с това решение, което взеха в парламента, нарушиха основният закон. Конституционният съд взе решение, че ако мандатът е 9 години, но 2 е стоял непопълнен с квота, избраните трябва да го довършат за седем. Въпреки това управляващите приеха за пълен мандат, което противоречи на Конституцията. Въпросът е принципен. Колко пъти ще допускаме да се нарушава Конституцията по политически съображения?“, попита Нинова.

„Десислава Атанасова не бива да участва по това дело, защото в страна в решението в парламента и от друга трябва да преценява дали то е противоконституционно или не“, добави тя.

Според нея Атанасова и Белазелков нямат нужната квалификация за конституционни съдии и освен това ще изпълняват политически поръчки. Вместо Конституцията, те ще пазят гърба на Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и т.н., подчерта червеният лидер.

„Най-критично е поведението му (б.а. на съдия Белазелков) по отношение на предсрочното освобождаване на Джон Пол Фрийман от затвора. Уби българско момче (б.а. Андрей Монов) и го освободиха предсрочно, а Белазелков приветства това“, добави тя.

След като бе попитана защо Васил Божков критикува всички политически лидери, но не и БСП, Нинова каза, че не го познавам лично, но е слушала за него, че е умен човек. „Вероятно си е направил анализа, че политиците от БСП остават единствени в борбата си със задкулисието, с паралелната държава, с ГЕРБ, с Бойко Борисов и техният модел“, подчерта тя.

„Тези, които бяха с нас срещу този модел, се прегърнаха с него. Вероятно Божков като наблюдателен човек забеляза това. Борисов създаде този модел, срещу който се бори БСП. Той е в основата на задкулисието, на превзетата и на паралелната държава. Дори направи тази сглобка, употребява я за превземане на държавата. Ще продължавам да се боря с това“, уверява лидерът на социалистите.

„Божков не се е появил с политическа платформа. Не бива да правим заключения къде се намира в политическия спектър на базата на бизнес начинания. Да излезе с идеи за развитието на България и ще го оценяваме“, призова тя.

„Промяната“ приключи. Прегърнаха се с ГЕРБ. Може да има много критики към нас, но не може да не се отчете това, че БСП останахме единствените, които не се подчинихме на този начин на правене на политика. Компромиси се правят, но допустими. Това, което те направиха е предателство, а го представят като единственото възможно евроатлантическо решение“, коментира лидерът на БСП.

„Ние предлагахме надпартийно програмно правителство, в които всички написваме пет неща като програма. Излъчват се експерта, а ние в парламента контролираме да се изпълнява програмата“, добави тя.

„Сега парламентът е бюро по труда и то за ниско квалифицирана работна ръка. Чухте ли какво каза Атанасов за председател на парламента – на всеки щял да намери място под слънцето. Ами ако целта на българското правителство е да търси работа на лидерите на сглобката, да си го кажат директно!“, заяви Нинова.

Това правителство е вредно за България, добави тя, а след това призова президента Румен Радев да не ходи на клетвата на новите конституционни съдии. „Ако не присъства, ще последва нова процедура за избор. Имаме такъв опит от предишният път“, обясни депутатката.

На въпроса дали тогава БСП биха издигнали свой кандидат за конституционен съдия, тя отговори, че ако колегите й в парламента действат по същия начин и изборът е предрешен няма никакъв смисъл.

„БСП винаги защитава българският държавен интерес. Дали на някого това му се струва проруско си е негова работа, но това разделение на евроатлантици и русофили е абсолютен смокинов лист. Изкуствено е внушено на хората и е абсолютно невярно. Ако имаше време, щях да ви обясня колко не са атлантици тези, които се наричат такива“, изтъкна Корнелия Нинова.

Тя критикува евродепутатите от БСП, които са подкрепили изпращането на оръжия за Украйна, като изтъкна, че така сте стимулира войната и добави, че това не е европейска ценност. Според нея е по-важно да се изисква да се водят преговори за мир.

„Истинските неща вече се представят като някакъв порок, грешка и т.н. В едно изкривено огледало е и пропагандата, и поведението на нашите управляващи. Щом те го казвали, значи било проевропейско. Проевропейско ли е това, че се съгласиха на Шенген по въздух и вода?“, попита лидерът на БСП.

Според нея евродепутатите на БСП не са проевропейци, а послушници. „Казват така е в Европа и ако сме против, значи сме антиевропейска партия. Как така? Кой задава критериите за това кое е истинското европейско. Мирът е европейска ценност, както и равнопоставеността на държавите членки. Така е създаден ЕС – да сме равнопоставени. Всеки ден се нарушават правата и достоинството на българите там“, подчерта тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране