30.04.2015 | 22:49
Пеевски прати полиция в ТV7 под аплодисментите на протестърите
Румяна Бъчварова стана за смях, рейтингът на телевизията ще се удвои
Явор Дачков
В скандала с нахлуването на полицаи в ТВ7 има една основна точка, върху която трябва да фокусираме вниманието си и която трябва да разнищим преди да обсъждаме всичко останало и тя е следната: Делян Пеевски прати полицаи, които атакуваха медията на довчерашния му партньор Цветан Василев.
Това ми се струва по-важно от факта, че полицаи влязоха в телевизия, което обикновено се случва при военен преврат. Всичко останало е второстепенно. И приказките за поведението на тази телевизия в миналото, и дебатите дали журналистите в нея са правили истинска или поръчкова журналистика и поставените с дълбока многозначителност въпроси кой е собственикът на ТВ7 сега. Всички тези неща могат и трябва да бъдат обсъждани и не биха били маловажни, ако го нямаше първото, за което вече споменах.

Всички тези неща дори са лесни за отговор, с изключение на полицаите в нюзрума на телевизията. Разбира се, че тя беше използвана за политически поръчки и като медийна бухалка. Проблемът е, че по същия начин бяха използвани Нова телевизи, бТВ, БНТ, вестниците на Иво Прокопиев, които преди 20 г. поставиха началото на корпоративната журналистика у нас, изнудваща със сериозни разследвания в полза на икономическия интерес на собственика си.

Ще направя малко отклонение, защото виждам, че

от кръга “Капитал” са много настървени по темата за ТВ7

и ще разкажа нещо, което знам от първа ръка. Преди 15 г., когато се полагаше началото на реформата в здравеопазването, Иво Прокопиев беше поискал от тогавашния министър солидна обществена поръчка. След като не я получи, медиите му започнаха да ругаят безобразно начинанията в тази реформа и допринесоха до голяма степен за мъртвото й раждане. Те дезориентираха съзнателно просветената част от публиката и я насъскваха сещу иначе здравите стъпки, които беше предприел Илко Семерджиев в правителството на Иван Костов.

Мога да дам още много частни примери, но те не са толкова важни, защото засягат личен бизнес, какъвто е случаят и сега. За да запазят личните си интереси, хора като Прокопиев, журналисти като Стояна Георгиева от “Медиапул”, Веселин Желев от ClubZ, протестърски активисти във Фейсбук, които преди две години надуваха вувузелите с въпроса “Кой?”, днес замитат под килима всичко, за което уж се бореха в миналото. Те си затварят очите пред уродливата реалност, само защото са на власт, Румяна Бъчварова е от техния клиентелистки кръг, а менторите им имат апетити към активите на КТБ.

Днес Пеевски се е разпасал повече от всякога,

кадрува в съдебната власт, праща полицаи в голяма телевизия, публично се гаври с всичко, за което споменатите хора и останалите протестираха преди две години и няма кой да му затвори устата и да го постави там, където му е мястото.

Това означава, че той е на власт и той управлява протестърите и споменатите журналисти и общественици, а всички останали приказки за реформатори, реформи, изтласкване на ДПС от властта и прочие са димна завеса за наивната публика. Много им е добре с Пеевски, когато ги е пуснал на масата и и им е дал да лапат и се кефят на мутренските му изпълнения. Нищо, че същото може да ги сполети и тях утре. Това е най-потресаващото за мен в целия скандал около ТВ7.

Преди две седмици в ефира на тази телевизия казах, че Цветан Василев заслужава това, което му се случва днес публично – демонизирането му от пропагандата, защото именно неговата медия правеше същите безобразия, когато той беше партньор с Пеевски. Аз обаче, за разлика от моите колеги, които споменах, правя разлика между частните и обществените интереси и предпочитам да се придържам към принципа, че

в медия не може да се нахлува с полицейски нашивки, оръжие и белезници,

и че е невъзможно една примитивна мутра, инсталирана от Ахмед Доган, да праща полиция, където си поиска, да назначава и уволнява съдии, и да се разпорежда какво да се случва в държавата.

Това е свръх всички прагове на моята поносимост и винаги съм бил последователен в тази позиция, от самото раждане на този феномен та до днес. За разлика от журналистите, които днес потриват доволно ръце и които набързо забравиха въроса “Кой?”, както и перманентно забравят въпроса за собствения си слугинаж, който имат наглостта да практикуват с огромна морална претенция.

Единственото, което биха могли да възразят по това изложение, е, че не Пеевски е пратил полицаите в ТВ7. Разбира се, едва ли ще получим веществени доказателства за това, но поведението на самата Румяна Бъчварова и нейния началник Бойко Борисов са достатъчни косвени доказателства.

Аз твърдя, че извън министъра на вътрешните работи, в момента в България няма друг човек, който може да нареди на 80 полицаи да се изсипят в една телевизия, за да й вземат сървърите и да й наредят да спре да излъчва програмата си, освен Делян Пеевски.

Ако някой ми каже, че това е дело на главния секретар на МВР или на шефа на Шесто районно управление, който го отнесе, просто ще му се изсмея в лицето. Не може да бъде подозиран и Борисов, който получи най-голяма политическа щета от тази история и схвана веднага за какво стана дума, като се разграничи моментално и нарече акцията “цирк”.  Не допускам, че Борисов е много сложен, за да играе комплицирана драматургия и да е извикал полицаите, а после ги е оттеглил, за да симулира разграничения от ТВ7, която вече е продадена с неговото съгласие.

Моята версия е, че нахлуването на полицията вТВ7 е станало под давлението на Делян Пеевски и без знанието на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Това е щадящият вариант на версията, защото по-лошият е тя да е знаела. Въпреки че работи за мутри от доста време, тя все още не е мутра, нито има характер и смелост да тръгне сама на такава безумна акция.

Има вероятност Борисов да е бил запознат само с някои общи положения, но не и в детайли, и когато е видял какво се случва, да е проявил инстинкт за политическо самосъхранение. Това обаче ми се струва също малко вероятно, защото Борисов е в системата на МВР от 15 г. и би трябвало да си дава сметка за това какво се случва, когато събереш толкова полиция на едно място.

Досега Борисов е проявявал винаги добър политически инстинкт и е малко вероятно да се саморазправя по такъв инфантилен начин с телевизията на Цветан Василев. Точно обратното. Доколкото го познавам (не в лично, а в политическо отношение), той би хвърлил мост към Цветан Василев и би си запазил възможността за някакви отношения с него. Защото сегашната му пълна зависимост от ДПС е твърде рискована и непоносима за него. Борисов много добре знае, че Доган го презира и ще го изхвърли от играта в момента, в който престане да му бъде потребен. Да не говорим за имиджовата страна на въпроса. Нито Румяна Бъчварова, нито Бойко Борисов имат полза от тиражираните кадри с полиция, която нахлува в ТВ7. Това си беше лично дърварско отмъщение на Пеевски към Цветан Василев, което е напълно безсмислено, защото

телевизията ще продължи да съществува, при това с удвоен рейтинг.

Накрая ще си позволя няколко думи за честта на колегите от ТВ7, защото чух доста презрителни реплики по техен адрес от фарфароните, които изброих по-горе. Откакто няма пряка политическа намеса в последната година, ТВ7 работи много добре и бих казал, че новините й са доста по-професионални и пълни от тези на Нова телевизия, бТВ и БНТ, които днес вършат същото, което вършеше ТВ7 при предишното управление на Борисов. Това е интересен феномен, защото когато оставиш свобода на една медия, тя започва да работи пълноценно и това се вижда. Това трябва да послужи за урок на претенциозните умни и красиви протестъри и журналисти, които през последните две години обслужват волно или неволно, съзнателно или не Делян Пеевски и неговия господар Ахмед Доган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране