29.06.2016 | 0:01
Плащаме над 50 000 евро по четири дела срещу България
По делото "Борис Константинов срещу България" ще платим 12350 евро

Европейския съд по правата на човека осъди България по още 4 дела и страната ни трябва да плати нови 50 хил. евро на ищците. По делото “Борис Константинов срещу България” ще платим 10 000 евро за неимуществени вреди и 2350 евро за разходи и разноски заради нарушение на забраната за изтезанията.

Жалбоподателят твърди, че е малтретиран от полицията при арест през 2008 г., както и че липсва ефективно разследване по случая. ЕСПЧ не намира доказателства, че използването на сила спрямо Константинов е провокирано от поведението му.

По делото “Кирил Андреев срещу България” ЕСПЧ приема, че са нарушени правото на свобода и сигурност и правото на ефективни правни средства за защита. Мъжът се оплаква от незаконосъобразно задържане от 7 юни 2012 г., когато съдът е постановил освобождаването му, до 9 юни 2012 г., когато е освободен. Присъдено му е обезщетение от 3500 евро за неимуществени вреди, както и 531 евро за разходи и разноски.

По делото “Говедарски срещу България” съдът намира нарушение на забраната на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение, зачитането на личния и семейния живот и правото на ефективно правно средство за защита. Жалбата е за полицейска операция, извършена в дома му. Присъденото обезщетение е 30 000 евро за неимуществени вреди и 4000 евро за разходи и разноски. В делото по жалбата “Дидов срещу България” ще платим обезщетение от 500 евро за неимуществени вреди и 1007 лв. за разходи и разноски. Констатирано е нарушение на правото на свобода и сигурност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране