20.10.2022 | 11:10
Почина Антон Дончев
Авторът на "Време разделно" си отиде на 92 години

Антон Дончев е починал тази сутрин. Авторът на “Време разделно” е издъхнал във Военномедицинска академия след тежко боледуване, съобщи БТА, като се позова на болничното заведение.

Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия във Велико Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.

Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г. Първоначално книгата е отхвърлена от издателите като „художествено несъстоятелна“ и „поради липса на литературни качества“. Почти три години авторът, който живее в провинцията, трябва да пътува до издателството в София, затъва в дългове, разболява се. Когато  „Сказание за времето на Самуила“ излиза, получава наградата за най-добър роман на годината на Съюза на българските писатели. Досега от книгата – в 12 издания, в един и два тома, са продадени повече от 500 000 екземпляра.

Втората му книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор). С този нея писателят става известен. За почти петдесет години книгата има повече от 30 издания на български, в тираж от около 1 050 000 екземпляра, и е преведена на повече от 30 езика. Обемът на отзивите за романа на български и на чужди езици значително надминава страниците на книгата. Екранизиран е през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. През юни 2015 г. „Време разделно“ е избран за най-любим филм на българските зрители в „Лачените обувки на българското кино“, мащабно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия. От 2003 г. Антон Дончев е академик на БАН.

При откриването на днешната пленарна сесия депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на писателя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране