14.05.2015 | 16:23
Почина майката на Станишев
Поклонението пред Дина ще бъде в събота

Майката на лидера на ПЕС Сергей Станишев – Дина е починала вчера, съобщиха от семейството. Самият Сергей в момента е в България, а не в Брюксел.

Тя е родена в руския град Архангелск през 1927 г. с произход. Избира да живее в България от 1958 г., когато пристига в София със съпруга си Димитър – известен функционер на БКП. Дина Станишева бе филолог, професор и доктор на науките в БАН Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където до последните години остана уважаван учен, търсен преподавател и ръководител, мощен проводник на структурализма в езикознанието.

Обектът на нейния научно-изследователски интерес – сравнителна граматика на славянските езици – отразяваше екзистенциалната ѝ нагласа: да сговори диалектически различните произходи в себе си, да потърси и оцени другостта и да осмисли себе си като индивид в едно по-широко поле от близки култури и народи.

“Широко скроена личност с покоряваща щедрост към хората, тя спонтанно претворяваше професионалните взаимоотношения с колеги, докторанти и студенти в близки и дълготрайни приятелства. Дина изграждаше в близките си един особен критичен поглед към реалностите на света, и хората, близки с нея, винаги ще се допитват мислено до този поглед, когато е необходимо да вземат трудни решения”, се казва в съобщение от семейството.

Поклонението ще се състои в събота – 16 май, от 11,30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране