04.11.2023 | 11:20
Потоп в България! Оранжев код за опасно време в цялата страна
През изминалата нощ в паднал толкова дъжд, колкото вали за цял месец

“Оранжев” код за опасно време е обявен за територията на почти цялата страна в събота заради очаквани интензивни валежи и силен вятър. На много места в Западна България вали силен дъжд, очакваните количества са около 40-70 литра на кв.м. на отделни места и дори повече.

В Източна България духа силен южен вятър с пориви около 25-28 м/с.  Над Западна и Централна България ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, на места значителни, с гръмотевици, очакват се и градушки. Над Източна България преди обяд ще има разкъсана облачност, след обяд ще се вплътни и на места също ще има валежи.

Вечерта от югозапад валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно, през нощта срещу неделя, в Североизточна България.

Падналият през нощта дъжд е в Западна България е бил близо до обичайните количества за цял месец, каза климатологът Симеон Матев предНова тв. Той също предупреждава, че има риск от локални наводнения.

“Най-големи валежни количества има в крайните югозападни райони и в централните части на Западна България, като тези количества са в стойности между 30 и 50 литра на квадратен метър, което е приблизително равно на месечната норма. Благодарение на тези валежи, именно в Западна България до обяд, заради продължаващите валежи, е възможно на места да има повишаване на речните нива, което може да предизвика локални наводнения”, отбеляза Матев.

Според климатолога валежите ще имат по-скоро полезен ефект заради сушата през последните месеци.

“Сериозни валежи не сме имали и положението със земеделските култури не е добро. Сега тези валежи ще подобрят значително влагозапасите в почвата. Ще позволят на есенниците да се развият и да встъпят в зимен покой с един запас от влага”, каза Матев.

Според него е много малко вероятно да падне сняг преди 20 ноември в равнинните части на страната, а ноември ще е по-топъл от обичайното.

Падналият през нощта дъжд превърна част от улиците на Перник в езера. Наводнени участъци е имало както в центъра на града, така и в кв. “Църква”, в района на Автогарата и “Шахтьор”, по външно-градската магистрала, предава Нова тв. Към момента в повечето от критичните участъци водата се е оттекла, съобщава от общината.

През нощта екипите на Столичната община са реагирали на 8 сигнала за завирявания и две паднали дървета на пътните платна. Сигналите са предимно от районите “Красна поляна” и “Витоша”.

Във връзка с прогнозата за интензивни валежи днес се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовирите, които към момента са в норма.

България попадна в периферията на бурята Киърън, която предизвика смъртта на 15 души в Западна Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране