23.06.2023 | 11:00
ПП-ДБ заплашиха с оставка на правителството
Христо Иванов обвини ГЕРБ в неизпълнение на поетите ангажименти

ПП-ДБ свикват спешно заседание, за да решат как да противодействат на политиката на ГЕРБ, съобщи Кирил Петков в парламента. От изказвнането му стана ясно, че един от обсъжданите варианти е оставката на кабинета. До края на деня десните обещаха да излязат с декларация какво ще предприемат, ако “нарушаването на разбирателството продължава”.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обвини ПП-ДБ, че искат да прокарат във властта свои хора. И конкретно обвини десните, че искат да превземат контрола върху ДАНС, като назначат начело техния депутат Петър Петров.

Думите на герберския вожд предизвикаха гневната ответна реакция на ПП-ДБ.  Кирил Петков заяви, че неговите хора няма да влязат в пленарната зала днес, тъй като “нещата, които се случват в последните дни са недопустими”. “Първо, едно от най-големите събития от последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в парламента правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, каза Петков. И продължи да изброява още “нарушения на договорености” от страна на хората на Борисов: “Правната комисия поиска да бъде изслушан правосъдният министър, комисията беше блокирана също от тези партии. Антикорупционният закон, при който имахме договорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно, нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство. Така не може да продължава”, подчерта Петков.

С малко по-различна позиция излезе съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Той също обвини ГЕРБ в неизпълнение на поетите ангажименти. Иванов обаче подчерта, че “правителството не се разваля, но трябва ясно да определим характера му – дали е правителство параванче или част от промяната в правилната посока”.

Иванов припомни, че Мария Габриел и Николай Денков ясно са заявили, че преди да стартират процедурите по избор на ръководители на регулаторите, ще има обсъждане как ще бъдат попълнени. “Нека никой не си мисли, че ще има правителство параван с наша подкрепа. Искаме ясно спазване на поетите ангажименти от законодателната програма, искаме ясен механизъм за предварително съгласуване на регулаторите преди те да стартират и ясен график как ще мине съдебната реформа”, изреди Христо Иванов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране