07.06.2021 | 10:44
Премиерът Янев: Банките да не работят с Пеевски и Божков
Корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната

За да бъдат избегнати нататъшни санкции банките не трябва да осъществяват транзакции към лица и фирми, попаднали в черния списък и санкционирани от САЩ. Това препоръча служебният премиер Стефан Янев в началото на свикания от него Съвет по сигурност. Санкциите по закона “Магнитски” и работата на специалните служби са двете теми на съвета.

От думите на Янев не стана ясно дали правителството има механизми, за да забрани на банките да работят с хората и фирмите в черния списък. До момента в него са Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 фирми, свързани с тях. Списъкът обаче ще се разширява с хора и фирми, които потенциално биха могли да бъдат наказвани от САЩ заради връзки с тримата и техни компании, обясни Янев.

България няма правила за поведение на банките в такива ситуации, каза служебният премиер. Той обаче се надявал следващият парламент да предприеме нужните законови поправки.

При липсата на правила за реакция на такива санкции правителството трябваше да създаде работната група, която да изясни свързаните лица на тримата санкционирани от САЩ, разясни Янев. Правителството вече бе критикувано от юристи, че с черния си списък нарушава конституцията.

Целта на черния списък е да избегне налагането на санкции на български банки, бюджетни организации, държавни и общински фирми, разясни Янев.

Бившият премиер Бойко Борисов не е свиквал редовно Съвета по сигурност и съм него няма задължителните по закон звена за координация на службите, обвини още Янев.

“Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната”. Това каза служебният премиерът Стефан Янев по време на засаданието на Съвета по сигурността. Той даде заявка да се върне нормалността и доверието в институциите, връщане на институционалния диалог.

“На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници”, каза още служебният премиер.

Той определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.

“Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполесни, но в обществото ни има съмнение, че се катализирали развитието на корупционната среда”, каза още Стефан Янев.

Според Янев корупционната среда не просто разрушава международния авторитет на България, но подкопава политическата ни система, устоите на демокрацията, като я прави нефункционална и неефективна.

“Трябва да сме наясно, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост”, заяви още Стефан Янев.

Заседанието идва на фона на рокади по върховете на службите, направени от служебното правителство – ДАНС и ГДБОП са с нови ръководители, както и санкциите на САЩ по закона “Магнитски”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране