27.07.2018 | 20:57
Президентът Радев пусна Закона за горивата

Президентът Румен Радев не наложи вето на спорния Закон за горивата и нормативът е обнародван в последния брой на Държавен вестник.

Призиви за вето имаше от бизнеса и съюза на ДСБ и “Да, България”.

Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ посочи, че “законът създава възможност за ограничаване на пазара само за настоящи търговци, членове на определена асоциация”, които са единствените притежатели на складови бази с обем, заложен в норматива. Той създавал и множество възможности за рестрикции, прекратяване и отнемане на бизнес и ограничавал конкуренцията.

Освен това новите изисквания за минимален уставен капитал към търговците били въведени без икономическа аргументация, а именно те ще доведат да ограничаване на достъпа до пазара на множество дружества, особено на новосъздадените. Това противоречало на чл.19. от конституцията, който прогласява свободната стопанска инициатива.

“Демократична България” настоява и за намеса от страна на Европейската комисия.

Десницата иска също вносителите на норматива да бъдат проверени за конфликт на интереси. Според нея текстовете са одобрени без анализ за съответствие с правото на ЕС. ” …Настояваме да бъде изяснено дали не е налице лобиране в полза на големите търговци на горива и в ущърб на малките участници на пазара. Конкретните действия на всеки един въвлечен в процеса, включително и вашата реакция, ще осветлят кой къде седи спрямо негласната “коалиция Лукойл”, се посочва в писмото на “Демократична България” до Румен Радев.

Законът за горивата доведе до сериозни противоречия и в лагера на управляващите, и по-точно в “Обединени патриоти”. Вицепремиерът Валери Симеонов пръв застъпи тезата, че текстовете са лобистки. Симеонов също се закани да ги прати за разглеждане в Европейската комисия. Засега лидерът на НФСБ не е съобщавал дали законът е пратен за нотификация в Брюксел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране