07.08.2015 | 0:02
Присъдата на убиец на бебе бе намалена драстично
Подсъдимият граничен полицай получи 7 г. затвор на втора инстанция

Бургаският апелативен съд свали драстично – от 11 на 7 години затвор, наказанието на граничния полицай Костадин Стоянов. На 11 септември м.г. той прегази на тротоара 11-месечно бебе в количка в созополското село Крушевац. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

В края на април Бургаският окръжен съд осъди на 11 г. затвор граничния полицай и го лиши от правото да управлява кола за срок от 13 г. Тогава прокуратурата обяви, че случаят е особено тежък, тъй като мъжът е служител на МВР. По-късно граничният полицай бе уволнен дисциплинарно.

Стоянов обжалва пред Бургаския апелативен съд. Той отмени присъдата в частта, в която подсъдимият е признат за виновен, че е причинил смъртта на детето на “пешеходна пътека”, както погрешно твърдеше прокуратурата. Въпросната грешка е тръгнала още от обвинителния акт, след като е било очевидно, че трагедията се е разиграла на тротоара. С решението на втората инстанция е намалено и наложеното на Стоянов наказание да не шофира от 13 на 9 години.

Бургаският апелативен съд все пак е възприел изводите на първоинстанционния съд, че случаят е особено тежък и подсъдимият следва да отговаря за по-тежко наказуемо престъпление по транспорта, най-малкото защото шофьорът е прегазил детето в пияно състояние в комбинация с канабис. Съдът приема, че деянието е съзнателно непредпазливо, тъй като конкретните количества алкохол и наркотични вещества не могат да попаднат в организма му без неговото знание и воля.

Според съда обаче нарушаването на правилата на движение от Стоянов не е умишлено, а непредпазливо. Магистратите приемат, че наложеното от първата инстанция наказание е “несправедливо завишено и не съответства на извършеното престъпление, затова следва да се намали”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране