31.01.2020 | 13:26
Проф. Николай Радулов: Записите с президента са незаконни
Той бе категоричен, че записите може да са резултат от скърпване от най-различни телефонни разговори

Записите с президента може да са манипулирани и е почти сигурно, че се съхраняват незаконно. Това твърди проф. Николай Радулов, преподавател по национална сигурност в НБУ. Пред БНР той обясни, че СРС по никакъв начин не могат да бъдат рязани или манипулирани – защото това ще означава, че разговорите не отговарят на това, което ние слушаме. Това е забранено, категоричен бе Радулов.

Той обаче напомни, “и старият, и новият закон дават едно неограничено право на подслушване, на който и да било български гражданин на територията на страната”. Тактически ход на службите е да подслушват на ръба на закона лица, които са свързани с интересуващи ги други лица, допълни професорът.

Радулов е категоричен, че записите може да са резултат от скърпване от най-различни телефонни разговори. Ние не сме сигурни и за участниците в тези разговори, и след като имаме приключило дело, е очевидно, че до явяване в съда не е стигнало, разясни той.

Ако това СРС е изпозвано, би следвало в рамките на 10-дневен срок или да се създаде на негова база веществено доказателство, или документите, материалите и всичко, което е свързано с този способ, да бъде унищожено, обясни проф. Николай Радулов и заяви, че ако не бъде унищожено, е престъпление.

Професорът каза още, че в службите е практика да се бавят с унищожаването на такива материали. Несъмнено е, че е престъпление използването на такива материали, който и да разрешава огласяването им, смята още той.

Радулов е убеден, че „подхвърлянето в публичното пространство на някакви недовършени фрази може и да има някакви цели“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране