23.06.2023 | 10:50
Радев скастри управляващите, тласкали България във войната
Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството, призна президентът

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната и не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България, защото основно задължение на всеки един кабинет е да гарантира сигурността и спокойствието на гражданите. Това каза пред БНТ президентът Румен Радев.

“Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Те гледат на тази войната сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители”, добави той президентът.

Според него е в интерес не само на България, но и на Европа незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови оръжия.

“Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната трябва добре да познава и да се придържа към Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили и решения на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време”, коментира Румен Радев.

Той подчерта, че външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България и едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения.

Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството, призна държавният глава.

“Конфликтът в Украйна ескалира, ще става още по-голям и ще се разраства, затова призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на страната ни”, добави той.

Радев изрази очакване посещението му в Австрия да е крачка напред по темата за Шенген за възможното приемане на България през октомври, което по думите му зависи от това доколко новото правителство ще се възползва от постигнатото от служебния кабинет.

“Трябва да продължим усилията за укрепване на външната ни граница и ускоряване на нашето членство в Шенген. Канцлерът Нехамер е силен поддръжник на България в борбата с нелегалната миграция. Срокът 1 октомври за приемане в Шенген е напълни реалистичен. Убеден съм, че Марк Рюте ще спази своите обещания”, каза още президентът и призова правителството да се грижи повече за българската армия, а не за чуждите.

Според него напрежението е проличало още в структурирането на правителството.

“Когато имаше наивност в изобилие, но липсваха важни неща – коалиционно споразумение, управленска програма и предварителна договорка за втория ешалон на властта – заместник-министрите и областните управители. Решаването на тези въпроси ще бъде много трудно на фона на текущите проблеми и задачи”, каза още Румен Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране