27.08.2018 | 22:13
Разследващи нахлуха в сградата на “Трейс” в София

Изпълнителят на ремонтните дейности по пътя София-Своге хвърли вината за поддръжката на друга фирма, наета от АПИ

Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на “Трейс груп” в столичния кв. “Лозенец” вчера. Тази фирма е извършвала ремонтните дейности на трасето, на което се случи тежката катастрофа с автобус край Своге. За поправката на пътя дъщерната “Трейс Своге” е прибрала близо 23 млн. евро.

След извънредна среща в МС на министри, прокуратура и АПИ стана ясно, че отговорност за инцидента ще се търси и от изпълнителя на ремонтните дейности. От думите на главния прокурор Сотир Цацаров и регионалния министър Николай Нанков стана ясно, че сигнали за некачествената пътна настилка, компрометирани мантинели и срутвания са подавани до институциите многократно. От АПИ сложили знак за ограничение на скоростта и след многото жалби поискали от “Трейс” да отстрани нередностите. Въпреки указания срок до 15 август, това не се случило, до инцидента обаче и АПИ не е предприела нищо срещу бездействието на изпълнителя.

Вчера следователите изнесоха документация на фирмата от столичния офис на “Трейс”, стана ясно, че служителите са оказали пълно съдействие на разследващите. За днес бе планирана и пресконференция на компанията майка “Трейс груп”, но заради разследването тя бе отменена вчера следобед.

Междувременно в интервю за “Дарик” председателят на Надзорния съвет на холдинга Николай Михайлов подчерта, че не строителната фирма, а АПИ определя как да се ремонтира и строи пътят София-Своге. Аз не одобрявам изграждането на бордюри до пътното платно, особено в такъв рисков участък, където стана катастрофата, допълни Михайлов. Според него при запрашаване на пътя, а след това и при дъжд, мръсотията, която се събира край бордюра, може да намали допълнително сцеплението между гумите и пътното платно.

Михайлов потвърди, че ремонтът на пътя София- Своге е извършен от дъщерната фирма на холдинга “Трейс Своге”. От края на юни обаче фирмата е закрита, а капиталът е прехвърлен в друго дружество. Стана ясно, че това е “Си Билд България” ЕООД.

По думите на Михайлов в договора за ремонт на въпросния път няма изискване какво трябва да бъде сцеплението на трасето. “Има един голям проблем, защото този път е правен по критериите и нормативните документи за второкласен път, като се е имало предвид, че не е толкова натоварен по времето, когато са правени проектите. Ако строителят е направил пътя преди четири години, проектите са правени няколко години преди това. Разбирате ли, откакто е правен проектът, заданието за този път, може би са минали поне 7-8 години. Тогава са заложени съвсем други критерии”, оправда се той. Според него трябва да се променят критериите за строителство, особено след климатичните промени в последните години и честите обилни валежи, които също се отразявали на пътната настилка.

Късно в неделя от “Трейс” разпространиха позиция, в която отрекоха да носят вина за инцидента. Те прехвърлиха отговорността към фирмата, наета от държавата за поддръжка на трасето след официалното приемане на завършения ремонт.

Според фирмата асфалтовата настилка е положена през 2014 г., а пътят е пуснат в експлоатация още същата година. Уточняват, че гаранционните срокове започват да текат от датата на подписване на Акт 16, което се е случило през 2016 г. От “Трейс” обаче отказват да вземат отношение как е поддържан пътят след приемането му. Те уточняват, че АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача. “Нашият ангажимент е единствено свързан с дефекти, които се появяват по трасето в гаранционния двегодишен срок. Установените дефекти за този 4-годишен период не са определящи и възпрепятстващи движението”, оправдаха се от компанията.

“Трейс груп холд” АД е сред най-големите получатели на обществени поръчки, според запознати за последните години е спечелила над сто обществени поръчки на стойност около 1 милиард лева.

Oбвинихa шофьора на автобуса за превишената с 13 км/ч скорост

Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус вече е привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура в София. Григор Григоров е обвинен, че на път 2-16, при управление на автобус МАН, с посока на движение Своге-София, е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 21 ал. 2 от Закона за движение по пътищата: “При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава 40 км/ч, сигнализиран с пътен знак В 26”. Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че катастрофиралата машина е превишила скоростта с 13 км/ч. Според обвинението по непредпазливост Григоров е причинил телесни повреди и смъртта на 17 лица, а случаят е особено тежък.

Повдигането и предявяването на обвинението е станало късно следобед в неделя. Шофьорът е задържан за 72 часа, до определяне на постоянна мярка за неотклонение. Задържането се изпълнява в условията на болнично заведение, където Григоров е на лечение. След инцидента той бе поставен под полицейска охрана, тъй като опитал да се самоубие.

“Следователи осъществяват изземване на относими към разследването документи от МРРБ, Агенция “Пътна инфраструктура”, Агенция “Автомобилна администрация” и търговското дружество – изпълнител на ремонта на пътния участък”, завършва съобщението от прокуратурата.

В неделя Цацаров обяви, че Националната следствена служба поема разследването. Той даде да се разбере, че ще се проверява как е изпълнен ремонтът на трасето, обект на анализ ще бъдат и действията на институциите, приели проекта без забележки, както и реакциите им след множеството сигнали за некачествения асфалт и компрометирания път.

Чак след тежката катастрофа Нанков се задейства

Едва след тежкия инцидент, при който загинаха 17 души, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че държавата ще съди “Трейс”. От телевизионно участие на Нанков стана ясно, че асфалтът на проблемното трасе е положен през 2011 г., приет е без забележки от 20-членна комисия през 2016 г. Притеснително било, че само няколко месеца по-късно започвали многобройните сигнали за зачестили ПТП. Нанков заяви, че нарочна комисия, проучваща трасето, е констатирала през март 25 точки на нередности, предписанията така и не са изпълнени.

4″След като по институционален ред не се решават проблемите, тогава се отива към съдебно решение. АПИ е ангажирана с отстраняването на пороците, дори когато са констатирани от МРРБ. Както и поставянето на самите знаци на съответните участъци, с концентрация на ПТП”, посочи регионалният министър. “Не може обаче да се спре път, който е абсолютно безалтернативен. Затова колегите от АПИ и от “Пътна полиция” са предприели действия за ограничаване на скоростта. Има 22 проблемни точки по този път край Своге”, безпомощен е Нанков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране