15.05.2017 | 0:01
Реформата на Нинова в БСП се оказа чистка
Не всички депутати напуснаха Изпълнителното бюро

Принципната промяна в БСП, която обещаваше соцлидерът Корнелия Нинова – депутати от партията да не могат да участват в тясното й ръководство, се оказа обикновена чистка, с която да се освободи място за новите приближени на водача. Това нагледно се видя на пленума на Националния съвет на левицата вчера, когато част от парламентаристите, представени в Изпълнителното бюро, запазиха местата си в него, а други бяха принудени да го напуснат. А само преди дни близки до Нинова соцактивисти описваха готвената промяна като част от “вътрешнопартийна, организационна реформа”. Очаква се “реформата” тепърва да предизвиква проблеми в столетницата, тъй като срещу нея се обявиха и хора, които доскоро подкрепяха Нинова.

От бюрото бяха освободени Красимир Янков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева. Доброволно ще го напусне и Кирил Добрев. Той обаче вече кара 12-а година като депутат, а новият устав на БСП не позволява по-дълъг престой в парламента. Партийния пост и депутатския мандат ще продължат да съчетават Стефан Данаилов, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев и Крум Зарков. Новите членове на бюрото са Владимир Москов, Апостол Димитров и Атанаска Тенева, която ще представлява пловдивската партийна организация на мястото на напусналия със скандал Георги Гергов. В оперативното ръководство на БСП се връща и Деница Златева, която го напусна, за да стане вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков.

От кръга на оцелелите и новодошлите в бюрото бяха подбрани и заместниците на Нинова в БСП. Това са Стефан Данаилов (зам.-председател по публични политики), Владимир Москов (местна власт), Кирил Добрев (партийна дейност) и Деница Златева (международна политика).

Като критерий за промените в състава на Изпълнителното бюро Нинова посочи “баланс между промяна и приемственост; гарантирана връзка между поколенията; представителство на големите партийни организации; съчетание на партиен опит и професионална експертност по приоритетните за левицата политики”. “Никога не е ставало дума да няма нито един член на ИБ депутат, но съгласете се, че 2/3 от бюрото да са депутати е много. Ние имаме важни задачи в НС, както и важни задачи в организационната и партийната работа, така че не намирам за възможно едни и същи хора да свършат всичко, а и не е редно всички позиции да се съсредоточават в едни и същи хора”, аргументира се водачът на БСП.

Открита съпротива почти нямаше. “Това е погрешен подход. Трябва да има връзка, защото народните представители са също политици, когато участват в политическия орган и участват във вземането на решения, са много по-ангажирани в тяхното изпълнение”, каза преди пленума екслидерът на БСП Михаил Миков. По-рано натиреният вчера от ИБ Красимир Янков, който доскоро беше сред приближените й, предупреди, че има риск да се създаде разминаване между политиката на партията и решенията в Народното събрание.

Нинова разкритикува ГЕРБ и “Обединените патриоти”, че са изменили на предизборните си обещания към своите гласоподователи, в частност към пенсионерите и младите семейства, за повече доходи. Обвини управляващите, че са излъгали за ангажиментите си за увеличаване състава на армията и полицията. А инициативата на ГЕРБ за въвеждане на чист мажоритарен вот оцени като “прах в очите на хората”, тъй като депутатите на Борисов знаели, че няма кой да ги подкрепи за подобна промяна. И обеща, че БСП ще внесе декларация в Народното събрание в подкрепа на смесена избирателна система и ще потърси съдействието на другите политически сили за приемането й.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране