10.06.2015 | 19:51
Реплика на Цв. Цв. струва 10 бона на бюджета
Тони Костадинов осъди България в Страсбург

Държавата ще плати 10 хил. лв. обезщетение на бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов заради изказване на Цветан Цветанов, когато беше вътрешен министър, реши Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Костадинов беше арестуван през 2009 г. при акция “Касоразбивачите”. Тогава Цветанов даде пресконференция и заяви, че задържаният е съдействал за обири в Козлодуй и Мизия. “Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: “Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо”, разказваше бившият министър.

Костадинов бе оправдан от апелативния съд в Пловдив, но ВКС върна делото за ново гледане. Въпреки че то не е приключило, ЕСПЧ присъжда на Костадинов 3600 евро обезщетение и 1500 евро за разноски.

“Изявленията на официални лица на пресконференция в деня на задържането са надхвърлили представата за предоставяне на информация и са създали в обществото впечатление, че жалбоподателят е сред най-влиятелните членове на престъпна група”, пише в мотивите на съда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране