03.10.2016 | 22:04
Роден на един малко по-късен етап
Кратка волна програма на неподражаемия Цв.Цв.

Виктор Николаев, НТВ: В кой момент Борисов предложи Цачева за президент? В онзи, в който се твърдеше, че ако той се кандидатира, ще му отнемете партията? Това витаеше… Имаше такъв аргумент: защо Борисов да не излиза на избори – защото който отиде в президентството, губи властта в партията.

Цветан Цветанов, началник на генералния предизборен щаб на ГЕРБ: (…) …Недейте да смятате, че взимането на една партия или хипотезата, в която са минали абсолютно всички други политически сили в годините на прехода, са смятали, че нещо могат да постигнат. Затова са на този хал – защото всеки под една или друга форма има някакво скрито усещане, че може да бъде лидер. Партията не е неодушевен предмет. И ако днес тази чаша е във вашето студио, аз мога да я взема и да си тръгна с нея и тя да стане моя. Но това не значи, че можеш да правиш по същия начин с избирателите. И партията се възприема винаги от избирателите като един голям отбор, голям тим. А ГЕРБ вече стана Номер 1 благодарение на тази екипна работа. И виждате какви кадри имаме вече, за да номинираме, както за президент, така също за министри, така също за депутати, за общински съветници и кметове.

ВН: …Тя (Цецка Цачева) е ляв кандидат, казват Радан Кънев и Трайчо Трайков. Предполагам визират членството в БКП преди 89-а г. (…)

ЦЦ: Г-н Николаев, това според мен не е аргумент.

ВН: Кое?

ЦЦ: Това, което казахте в момента, което е изложено от нашите политически опоненти в тази кампания. Защото към 1989 хората, които са били на една достатъчно зряла възраст, всички почти са били членове на БКП. И това е било съвсем закономерно в онзи период. Била е (Цецка) член на БКП и тук мога веднага да ви върна във времето, и то да направя аналогия с бившия лидер на партията, която в момента оглавява Радан Кънев (Иван Костов). Защото знаете, че с декларация от 1993 като член на НИС на СДС тогава Иван Костов е декларирал, че не е бил член на БКП, че не е бил издиган, че не бил участвал в някакви организации казионни. Впоследствие обаче поне от това, което съм чел от Антон Тодоров, от неговата книга – там е написано, че след това 1987 в приема на членове на БКП Иван Костов фигурира в този списък.

ВН: Щом Костов може, що Цецка Цачева да не може да бъде член на БКП.

ЦЦ: Аз го казвам във връзка с това, което казах преди малко – към 1989 всички хора, които са били на около 40, на около 35, на 30 години, почти голямата част са минали… Партията беше държава. В момента, разбира се, че това е много удобна теза за тези, които са по-млади, както и аз – защото аз също не съм бил член на БКП – и мога да кажа, че от тази гледна точка единственото ни спасение на нас е било може би затова, че не сме били толкова рано родени и сме родени на малко по-късен етап. В момента трябва да гледаме качествата на един човек. И мога да ви кажа, че г-жа Цецка Цачева има брилянтни познания в правото. Като председател на парламента, защото България е парламентарна република, та е един безупречен председател на парламента.

ВН: Не беше ли излъчена всъщност по метода на изключването. Вчера Борисов, изтъквайки качествата на останалите варианти (Фандъкова, Николов, Дончев – б.р.), изключи всеки един – колко е необходим, било то за еврофондовете, било то за София. И разбира се, възникнаха коментари – ми то по метода на изключването е изключително унизително да те предложат; щото другите ми трябват повече, ти най-малко – ходи да станеш президент.

ЦЦ: Не е така. Значи. Когато се взимат подобни решения, те винаги минават през призмата на това, което може да даде най-много за държавата ни. И всеки човек трябва да тежи на мястото си възможно най-добре. В момента един парламентарен шеф, какъвто е г-жа Цецка Цачева, защо да не може да бъде прекрасният, българският президент на всички български граждани?! (…)

ВН: …Какъв човек е Цецка Цачева извън строгото й амплоа на председател, правещ забележки, отнемащ думата, даващ думата и т.н.

ЦЦ: Първо, тя е изключително земен човек… Душата на компанията! Душата на компанията! Защото винаги Цецка Цачева е много активна и много готина, ако мога така да се изразя малко по-лежерно сутринта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране