04.05.2022 | 20:08
Румен Овчаров: С руски газ цената щеше да падне още през май
Доставките от Гърция са отново идват от "Газпром", руски газ, само че на 42-43 процента по-скъпо
“Ролята на държавата с газовата криза не ми е много ясна. Хранилището ни не е с максимално нагнетен капацитет, дори в началото на годината се изпразваше. “Газпром” не спря едностранно газа.
Доставките от Гърция са отново идват от “Газпром”, руски газ, само че на 42-43 процента по-скъпо. Ако Гърция също попадне в нашата ситуация, те няма да могат да задоволяват и нашите нужди”. Това каза пред Нова тв бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Според него в момента нищо не се прави по въпроса, въпреки че има такива заявки от вицепремиера Василев.

“Ролята на държавата с газовата криза не ми е много ясна. Хранилището ни не е с максимално нагнетен капацитет, дори в началото на годината се изпразваше. “Газпром” не спря едностранно газа. Доставките от Гърция са отново идват от “Газпром”, руски газ, само че на 42-43 процента по-скъпо”, отбеляза Овчаров.

“Цената ще бъде по-висока на горивата, говорят се директни лъжи. Ако бяхме останали на доставките на природен газ на “Газпром”, цената щеше да падне. Сега е 70 евро, би трябвало за месец май да спадне докъм 55 евро. Трябва да поискаме спешно отсрочка за спиране на горивата от Русия, както са направили Словения и Унгария”, допълни Румен Овчаров.

За него интерконекторът с Гърция няма да бъде завършен юни месец, нито ще потече газ оттам през юли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране