11.11.2017 | 0:01
Румен Радев: Авторите на кампанията срещу мен явно подценяват българските граждани
Президентът определи като "взаимно неизгодна" конфронтацията с Русия по въпроса за спасяването на българските евреи

“Истинската ангажираност към антикорупцията зависи от това дали имаш волята, силата, смелостта да разкриваш схемите в сегашно време. Моята професия ме научи, че съдбата има много неизвестни и само наивникът може да си въобрази, че съдбата зависи от него. Но все пак днес България е демократична страна. Всеки има право на глас, на мнение, но друг е въпросът как отстояваш правата си. Как се бориш за тях, как обмисляш вота си”, каза презиздентът Румен Радев пред БНТ.

Държавният глава заяви, че с предложението да отпадне давността за престъпление по време приватизацията, управляващите сами си нанасят удар.
“Необходимостта от наказание за престъпление по време на приватизацията е повече от очевидна и това трябва да се случи. Всички го очакваме, и то отдавна. И тук аз приветствам предложенията на управляващите, но трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие”, добави той и заяви, че е песимист по отношение на ефективността на новия закон на управляващите.

Той заяви, че със събирането на предшествениците си – президенти, да почетат заедно паметта на д-р Желю Желев, той е искал да даде знак за помирение, като им благодари, че са откликнали на поканата му. “Да речем, президентът Желев на края на своя мандат – той бе отхвърлен и от опонентите, но и от своите. Но той не отговори на злобата със злоба. Докато други използваха омразата, за да я превърнат в политически бизнес, който днес процъфтява и това поведение на доктор Желев заслужава уважение”, каза Радев.

Той коментира, че ЕС и НАТО са стратегически цели, които България е постигнала отдавна. И се обяви за търсене на нови цели, без да се влиза в предначертани рамки.

Според Румен Радев има война срещу президентската институция, която не той е инициирал. С това той оправда на моменти острия си тон. “Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция”, каза той.

Радев подкрепи протеста на бившите си подчинени военни летци и отхвърли обвиненията, че исканията им са каприз. Президентът отхвърли и подозренията, че стои по някакъв начин зад протеста на летците. “Не очаквайте, че аз ще се поддам на шантажа и ще предам бившите си подчинени в името на собствения си комфорт. Когато летците отстояват своите права, те всъщност се борят за нашата обща сигурност и заслужават уважение”, подчерта Радев.

Като основни свои приоритети Румен Радев посочи антикорупцията, където има разминаване с управляващите, националния суверенитет и реформа в сферата на вероизповеданията, справедливостта и съдебната реформа, бедността. “Вижте селата, вижте малките населени места. Вижте северозапада и ще се убедите, че за хората там няма никакво усещане, че стават някакви промени”, каза той.

По казуса с бившия министър на здравеопазването Николай Петров Румен Радев заяви, че се измества фокусът от проблема. “Ако разкриването на истината е грях, това означава, че ние сме в тежка деградация и точно тази деградация ражда всевъзможни конспиративни теории”, заяви той. Президентът смята, че само проверка може да установи има ли нарушения в работата на Николай Петров като директор на ВМА и допълни, че го познава добре и като генерал, и като директор на военната болница.

Румен Радев заяви, че неговия ангажимент към съдебната реформа нито започва, нито свършва с избора на председател на Върховния административен съд. “Отдавна заявих ясно, че в България няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Отдавна изразих ясна позиция, че за да бъде тази борба успешна, трябва да имаме силен и независим орган, който да може да разкрива, да пресича да разкрива и да разследва корупционни престъпления”, каза той.

Според Радев Консултативният съвет за национална сигурност е бил успех, като целта му е била да се постигне обединение около ясни принципи, които да водят към ефективна борба с корупцията. “Но най-големият успех на този КСНС бе, че хората, от които зависи тази борба с корупцията излязоха от анонимност. Това бе и най-голямата цел. Защото всички са свикнали да се крият зад колективната безотговорност на НС. Борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от личния пример и от отношението на хората от тези етажи”, заяви президентът.

Президентът сподели, че според него будител може да бъде всеки, дори да не е интелектуалец. “Но аз съм сигурен, че българинът няма как да сбърка един поръчков анализатор със св. Иван Рилски, който е патрон на този празник. Ние преди всичко трябва да надмогнем нашите комплекси и не винаги да се стремим да се вложим в предварително начертани рамки. България трябва да открие себе си и да се обърне към очакванията и надеждите на българските граждани, защото за мен нашите ценности по дефиниция са не по-малко европейски от ценностите на други страни от континента”, отбеляза той.

Относно спора с Русия за спасяването на българските евреи, Радев смята, че поругаването на паметниците е точно толкова недопустимо, колкото и преиначаването на историята. Той определи конфронтацията с Москва по въпроса като взаимно „неизгодна“.
“България е страна от ЕС, но виждате, че масово се шири усещането за липса на перспектива, справедливост и сигурности само с оценки и готови рецепти ние явно няма да можем да се справим. Трябва да се обърнем откровено към нашите проблеми, да се мобилизираме да запретнем ръкави и да обединим, защото никой по-добре от нас не може да реши тези проблеми и не може да гради нашето бъдеще”, заяви той.

Според президента успехът на всяко начинание зависи от общи усилия, затова и ще работи в тази посока.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране