29.04.2024 | 11:10
Румен Радев наложи вето на скандалните промени за нови заменки
Президентът връща спорни поправки на ГЕРБ и ДПС в два закона с мотива, че те нарушават правото на здравословна околна среда

Президентът Румен Радев наложи вето срещу част от промените в закона за насърчаване на инвестициите, с които ГЕРБ и ДПС прокараха скандални текстове за екологичните оценки, разрешаването на големи инфраструктурни обекти и възможността за нови заменки и продажби на безценица на държавна земя. Спират се разпоредби, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда, посочват от президентството.

Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти, съобщават от “Дондуков” 2. Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа. Това е третият път, след указите му от 2017 г. и 2019 г., когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон, посочват още от президентската администрация.

За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.

Пълният текст на мотивите можете да прочетете тук.

2 коментара

  1. Адам каза:

    Един Радев ни остана като Робин Худ…..

  2. Браво каза:

    на Радев!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране