25.03.2018 | 0:01
Русия иска да строи мост до Северна Корея
Руска делегация беше в Пхенян, за да отправи предложение – за построяване на нов мост

Северна Корея има граница с три страни – Южна Корея, Китай и Русия. Тази с Русия е дълга само около 18 километра и следва по течението на река Тумен (Тумъндзян) и нейния естуар ( фуниеобразно устие на река, което се влива в океан или море) при вливането в Японско море. Над нея е построен един единствен мост, наречен „Мостът на приятелството“. Той е открит през 1959 година и предлага на двете страни относително остаряла железопътна връзка. През тази седмица, в период на относително спокойствие на често напрегнатия Корейския полуостров, руска делегация беше в Пхенян, за да отправи предложение – за построяване на нов мост, пише американското издание Washington Post.

Наистина, изглежда плана все още е в предварителна фаза, но той свидетелства, че Русия и Северна Корея гледат към разширяване на двустранната търговия, независимо от санкции срещу Пхенян и военното напрежение на полуострова.

Двете страни отдавна планират се свържат с автомобилен път, за да избегнат заобикалянето през китайска територия. И в сряда министърът на развитието на руския Далечен Изток анонсира чрез съобщение, че двете страни ще формират работна група за новия мост.

„Има 23 точки на границата между Китай и Северна Корея, където може да се пресече с автомобил и нито една с Русия“, е заявил Ро Ту Чол, севернокорейски министър, цитиран от руското ведомство. „В момента, когато внасяме стоки от руския Далечен Изток, те не пристигат през границата с Русия, а през Китай. Това удължава пътя изключително много“. Ро е предложил разширяването на съществуващия вече мост, докато руският представител на срещата Александър Галушка е предложил построяването на полу-постоянен понтонен мост.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране