12.08.2023 | 20:58
Санкции ли? Русия е петата икономика в света, измести Германия
Водещата петорка изглежда така: Китай ($31,559 млрд.), САЩ ($23,149 млрд.), Индия ($15,875 млрд.), Япония ($5,675 млрд.), Русия ($5,510 млрд.)

През изтеклата седмица Световната банка обнови оценките си за БВП на страните по данни за 2022 г. Резултатите сочат, че Русия излиза напред, като за първи път измества Германия и заема пето място сред най-големите икономики в света. Публикуваната информация за БВП се основава на официални данни за паритета на покупателната способност в страните.

Водещата петорка изглежда така: Китай ($31,559 млрд.), САЩ ($23,149 млрд.), Индия ($15,875 млрд.), Япония ($5,675 млрд.), Русия ($5,510 млрд.). Германия е на шесто място с показател $5,011 млрд. Следват я Индонезия ($4,811 млрд.), Бразилия ($4,288 млрд.), Турция ($3,696 млрд.) и Франция ($3,533 млрд.), която затваря групата на десетте. Както се вижда, Великата Британия не попада в нея.

Освен това Световната банка прави прогноза за ръста на БВП на страните към 2030 г. Според нея първата тройка лидери запазват местата си, а промяната е в повишените показатели: за Китай те ще достигнат $49,774 млрд., за САЩ – $26,962 млрд., и за Индия – $24,688 млрд. Във водещата тройка Китай показва най-бърз растеж с 57,7%, икономиката на Индия ще скочи с 55,5%, а на САЩ – с 16,5%. Същевременно през този период се очаква бърз ръст в Индонезия – с 41,1%, в Турция – с 44,3%, и в Египет – с 38,2%. Според прогнозите на Goldman Sachs след 50 години Индия ще изпревари САЩ и ще стане втора по сила икономика в света. Най-високи показатели се предвиждат за Бангладеш – 89,5%, и за Виетнам – 85,5%.

За Украйна, която сега е с БВП $539 млрд. и заема 45-о място в класацията на Световната банка, се очаква през 2030 г. да покаже отрицателен ръст в рамките на -31% и БВП да бъде $372 млрд. Отрицателен ръст се прогнозира и за Ливан (–17%), Република Конго (–5,9%), Суринам (–4,9%) и за Централната африканска република (–7,5%).

Особено внимание експертите обръщат на публикуваните данни за Германия. „Локомотивът” на Европа изпусна парата и се намира в дълбока икономическа криза”, коментира немското специализирано издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Промишлеността на страната се чувства все по-зле вследствие на скъпите енергоносители, дефицита на специалисти, бюрократични бариери и високите данъци. Така от локомотив Германия се превърна в камък на шията на Европа и тегли всички останали към дъното, отбелязва изданието. По данни на Статистическата агенция на Германия БВП спада второ тримесечие поред.

Вестник Die Welt тези дни излезе с гневен коментар, с който отправя критики към управляващата коалиция. В него се казва, че в Германия производството се свива, жизненото равнище пада, а правителствената коалиция, наречена по цветовете на влизащите в нея партии „светофар”, излезе в отпуск. „Съюзът на партиите ХДС/ХСС предупреждава, че деиндустриализацията на страната върви с пълна пара, и настоява канцлерът да свика спешно кризисно заседание. Действията на правителството граничат с отказ от задълженията му да работи. Високите данъци, цените на енергията създават смес, която в днешно време предизвиква силно заболяване на средните промишлени предприятия”, констатира изданието.

Подобна е ситуацията с европейските компании като цяло. По данни на Financial Times като следствие от конфликта в Украйна преките загуби на европейската икономика са достигнали 100 млрд. евро. Вестникът все пак се задълбочава в разкриване корена на кризата, а именно антируските санкции и не спестява данните за загубите, съпровождащи закриването на поредица от предприятия, свързани с производствена линия помежду си.

В публикацията се изнасят данни от годишните отчети на 600 европейски групи и от финансовите им отчети за текущата година. Те показват, че 176 европейски компании признават обезценяването на акциите си, дължащо се на принудителни продажби, закриването или свиването на руския сегмент от техния бизнес. В крайна сметка безпрекословното послушание, което проявява ЕС по отношение на Вашингтон, доведе дотам, че днес Европа пресмята загубите си, а САЩ – печалбите.

3 коментара

  1. Зоя Деянова каза:

    Иване, Иване, да те таква, който те хване!
    Елементарно тъпо парче си, психодесен жълтопаветник сущи!

  2. към Иван каза:

    Колко тъп, прост и умствено ограничен трябва да си иване, че да сравнява[ силата нa една икономика по цената на местната валута спрямо долара? По твоята логика японците с тяхната йена трябва да ги погребваме вече. Май ще излезе вярна приказката за Иванушка Глупакът 😀

  3. Иван каза:

    Кой пише тези измислени поркремълски статии?
    Руската икономика е в абсолютен колапс.Официялния курс
    на долара е 97-98 рубли,реално се разменя за 140-180
    Продължаваме да сме дупедавци и предатели.Остава
    да спасим паметника на с.армия и Альоша.Какъвто ни
    президента такава и журналистиката.Не цялата,слава
    богу.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране