11.01.2016 | 0:01
СЕМ сезира британския регулатор за скандален филм на “Ал Джазира”
"България, моя земя" фалшифицира историята на България

“СЕМ ще сезира британския регулатор за филма “България, моя земя” на телевизия “Ал Джазира”. Това обяви Мария Стоянова, която е член на Съвета за електронни медии.

По думите й СЕМ имал възможност да бъде активен по случая и затова още на първото за тази година заседание тя е предложила на колегите си да сезират британския регулатор “Офком”. Причината да се търси точно “Офком” е, защото телевизия “Ал Джазира” е регистрирана за излъчване на територията на Европа именно във Великобритания.

С останалите членове на СЕМ решихме в спешен порядък да прегледаме отново филма за съответствие с Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, обясни Стоянова. По думите й съветът ще се обърне в най-кратки срокове до колегите си във Великобритания. Ако те преценят, че има нарушение според техния закон, тогава може да бъде наложена санкция според британското законодателство, допълни Стоянова.

През декември документален филм на турската режисьорка Йелда Янат Багджи, излъчен по “Ал Джазира”, скандализира България. Историята на страната от времената на Османската империя е представена по спорен и силно манипулативен начин, което предизвика оживени дебати и дискусии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране