22.12.2016 | 0:01
“Шоуто на Слави” предложи едномандатните райони
Депутатът Георги Кадиев внесе за разглеждане в парламента приложението, разписващо 240-те едномандатни райони

След като точно преди месец, на 21 ноември, инициативният комитет за Референдум 2016 и омбудсманът Мая Манолова изготвиха проектозакон за избор на депутати с мажоритарна система в два тура, в сряда комитетът представи в парламента и предложение за начина на формиране на 240 едномандатни избирателни района. Делегацията, водена от сценариста Тошко Йорданов, предаде допълнението към законопроекта си в деловодството на парламента малко преди 11 ч. в сряда.

На 13 декември отново независимият Кадиев внесе основната версия на законопроекта, тъй като Инициативният комитет и омбудсманът нямат законодателна инициатива. Този път Мая Манолова не присъства на внасянето, а от пресофиса на омбудсмана не отговориха на обаждането на “Капитал” за коментар.

Какво представлява “Приложение №6”

Документът, внесен от сценаристите и членовете на Изпълнителния комитет, бе разпространен от екипа на “Шоуто на Слави” следобед в сряда. Той представлява 89 страници, където са описани кои квартали, улици, села и махали ще определят избора на депутати във всеки един от едномандатните райони (можете да видите целия списък в прикачения файл към тази статия). Според изявлението на сценариста Тошко Йорданов в предаването по bTV във вторник вечер, границите на районите са изработени от екип от Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски” начело с доц. Йордан Митев и проф. Николай Янев, както и от учени, които живеят в чужбина. Отново по думите на Йорданов, районирането е съобразено както с последното преброяване, така и с активността на последните два национални избора.

Попитан как би важало сегашното райониране при уседналост от шест месеца за парламентарни избори след една или две години, Йорданов отвърна: “Когато депутатите седнат, защото те няма къде да ходят – когато седнат да обсъждат закона и да го гласуват, тия неща минават през комисии. Всякакви малки въпроси, които вие задавате, ще бъдат изчистени от тях. Ако има нещо, което трябва да бъде изчистено или променено, това им е работата. Затова има две четения на законите – между първо и второ се правят поправки. Така че не мога да ви отговоря в абсолютни подробности за закона, но той е подробно написан. Това райониране и този закон не са писани от политическа партия за първи път. Ако се прави от партия, всеки ще гледа къде са му гласовете, за да си направи район там. Ние не сме партия, на нас това не ни пука.Това е направено с чисто сърце по брой на население, по активност на последните избори и въобще не сме гледали коя партия какви гласове е вземала някъде си.”

Всъщност районирането е може би най-важният елемент от всеки един изборен закон, особено при мажоритарна изборна система.  При сега предлаганата система страната ще е разделена на 231 едномандатни района, в които ще гласуват около 30 хил. души, а чужбина – на девет района. Според проекта, от София и София-област ще бъдат избирани общо 49 депутати, а от Турция – трима. Депутатът Георги Кадиев уточни, че макар да подкрепя проекта, той търпи много поправки. Не е ясно например как ще се разделят гласовете на някои улици и села, които фигурират в избирателните граници на два района.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране