18.01.2016 | 0:01
Скандал! Ненчев уволни началника на отбраната, не се харесвал на президента
Валерия Кардашевска привиквала в канцеларията си един по един всички генерали
Валерия Кардашевска

Българските генерали са унижавани от години и никой не се вслушва мнението им, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов. Той обаче не уточни за кого става дума. Според предварителната информация Първанов визира шефа на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Припомняме, че в 17 ч. в петък на вицеадмирал Николов е връчен протокол, подписан от членовете на Съвета по отбрана, че му прекратяват мандата заради пределна възраст. Николов ще навърши 59 г. на 9 февруари. Малко преди това Валерия Кардашевска, началник на кабинета на военния министър, привиквала в канцеларията си един по един всички генерали, които участват в Съвета по отбрана, за да разпишат протокола. За първи път такова важно решение се взема не на Съвет по отбрана, на който всички гласуват открито.

Припомняме, че още в края на 2014 г., когато Николай Ненчев стана министър на отбраната, реши да прекрати предсрочно мандата на вицеадмирала, като един от мотивите му бе, че той е предложен от бившия военен министър Ангел Найденов, който е от БСП. Ненчев отказа и още една звезда на пагона на Николов, за да стане адмирал. На същото мнение бил и Росен Плевнелиев.

Постът на вицеадмирал Николов се очаква да бъде зает от заместника му ген.-лейт. Константин Попов – бивш командир на ВВС, завършил американската военна академия, служил в натовски щабове в Бидгошч, Полша и Измир, Турция. По закон началникът на отбраната се назначава от президента по предложение на правителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране