27.06.2015 | 13:02
След година най-после обвиниха лъскавото Райне
Ще пропее ли Райна Петрова като Лили Иванова?
Христо Марков, блог

След една година разследване, разпити на свидетели и събиране на документи прокуратурата в Пловдив най-после обвини бившата кметица на район “Център” в Пловдив Райна Петрова и внесе обвинителен акт в съда.

Обвинителният акт на Окръжна прокуратура е и срещу приятелката на кметицата бизнесменката Надежда Минчева. Лъскавата кметица, известна в Града под тепетата като Райнето е обвинена в престъпление по служба и търговия с влияние. Публиката очаква делото с нетърпение, защото преди време тя бе заплашила шефовете си, че ако допуснат да бъде изправена пред съда ще пропее като Лили Иванова и щяло да стане страшно. Засега на ход са обвинителите и адвоката на Райнето, известния с крайно левите си убеждения Красимир Елдъров, чийто син пък е обвиняем за далавери със застраховки на пострадали при автомобилни злополуки.

 Според обвинителния акт от май 2012 год. до началото на 2013 год. като кмет на Централен Райнето не е изпълнила служебните си задължения да осигури коректна процедура по ЗОП в 14 детски градини. Превишила е правата си – иззела е правомощията на възложителите по сключените договори  и лично е определила изпълнителя по договорите по ЗОП. Под диктовката на Райнето са сключени договори с фирмата за доставка на храни на Надежда Минчева.

Станало е чрез устни заповеди от страна на кметицата и предварително е подготвила бланки и договори с данните на изпълнителя на обществената поръчка. По този начин е осигурила облага на Минчева в размер на 24 846 лв. за 2012 год. и 20 009 лв. за 2013 год. за сключените договори за доставка на храни в детските заведения в района. Според прокуратурата, деянието е довело и до други вредни последици – доставки на храни, които не отговарят на изискванията за качество, накърнен е авторитета и доверието към местната власт и е нарушен принципа на свободна и лоялна конкуренция. Наказателния кодекс предвижда за това престъпление наказание от 1 до 8 години затвор/чл. 282, ал.2/.

 Второто обвинение на Райнето е за търговия с влияние/чл. 304 б, ал. 1 от НК/, защото през юни 2013 год. е приела дар, който не и се следва – ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лв. от същата Надежда Минчева. Заради този ваучер, с който тя предприема екзотична екскурзия с дъщеря си в Тайланд, и  е упражнила непомерен натиск  върху заместник-кмет при провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. отново за доставка на хранителни продукти в детски градини.  И тази поръчка е за приятелката Надежда Минчева. Законът предвижда за това престъпление наказание до 6 години затвор или глоба до 5 000 лв.

По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са множество писмени доказателства и документи. От 14 юли 2014 год. Райнето е отстранена от длъжност и е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Засега гражданите на Пловдив са на мнение, че прокуратурата е занижила до крайност провиненията на елегатната кметица. Злите езици коментират с усмивка, че щетата, която е нанесла Петрова по първото обвинение в размер на 44 000 е практически стойността на чантата и обувките и, с които тя се яви на последното дело за мярката за неотклонение. Пропуснато е и бизнес-партньорството на Надежда Минчева с дъщерята на кметицата Даниела Драганова, от което също са настъпили вредни последици в особено големи размери. Пропаднали са и обвиненията за още над 1 млн. лв. доставки на хранителни продукти и щедрите хонорари, които и е изплащала Минчева.

За Райнето като кметица на район Център в Пловдив се разказваха легенди в града. Подчинените и тръпнеха да не я разгневят, защото веднага следвал чутовен скандал, а веднъж ядосана от нейна служителка си свалила обувката и започнала да налага с нея ошашавената жена.

След отстраняването и от длъжност Райнето няколко пъти се появи на обществени събития и все със заплахата към други нейни началници и служители, че ако „пропее като Лили Иванова” щяла да ги вкара всички в затвора. Засега тя все още мълчи, но нищо чудно като стартира процеса да си отвори устата и да стане страшно, защото според нейни подчинени тя знаела твърде много за далавери в общината. Пазела и значителен брой документи, които уличават други общински служители в огромни далавери.

Райна Петрова

И до днес Райнето продължавала да привиква при нея бивши подчинени, да ги съветва как да постъпват и да се опитва да влияе върху управлението на района, но този път дистанционно.  Продължавала да води разгулен живот във вилата си в с. Белащица и да се облича като извадена от моден бутик. Тоалетите и не падат по-долу от „Макс Мара” и „Живанши” и тя ги разхожда с гордост и гледа света отгоре. Малцина са хората в Пловдив, които вярват, че Райнето ще бъде осъдена ефективно, но кой знае, може пък съдът да реши да бъде обективен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране