16.01.2018 | 0:01
След месец лъжи управляващите решиха да правят дебат за Истанбулската конвенция
БСП се разкрачи - в Брюксел подкрепя документа, в София - против

След като сътвориха каскада от интерпретации и демонстрации, управляващите ще организират в парламента публично обсъждане за Истанбулската конвенция. Администрацията на Народното събрание е впрегната да изпраща покани до представители на вероизповеданията, неправителствените организации и депутати, заинтересовани от темата. Срещата бе планирана за сряда, но е отложена за 23 януари. Инициативата е на парламентарния шеф Цвета Караянчева, която обяви, че “гражданите трябва да се успокоят”.

Въпреки категоричната позиция на Европейската комисия, че конвенция засяга само и единствено превенцията и борбата срещу насилието срещу жените и домашното насилие, предстоящото й гласуване предизвика хаотичен разнобой във всяка от парламентарните партии. “Имаме изключителна воля да направим максимално отворен дебат и да запознаем всички. Поканени са и представителите на вероизповеданията, разговаряла съм с някои от тях и те имат притеснения”, обясни в неделя Караянчева. Конвенцията бе внесена в парламента миналия петък. Преди това тя раздели членовете на Министерския съвет. Предстоящият дебат другата седмица ще изтегли във времето и гласуването в пленарната зала.

В началото на януари 8 министри гласуваха против текстовете на конвенцията, убедени от “Обединените патриоти”, че с нея се въвеждат понятията “трети пол” и “гей бракове”. Миналата седмица граждани протестираха пред парламента с искането конвенцията да се ратифицира. По думите на Караянчева в парламента има смисъл да се говори, за да може гражданите да се успокоят и да се види, че “популизмът понякога е много вреден”. Освен председателя на парламента в подкрепа на ратифицирането на конвенцията се обявиха и вицепрезидентът Илияна Йотова, омбудсманът Мая Манолова, министрите на външните работи и на правосъдието Екатерина Захариева и Цецка Цачева.

Редиците на всяка от парламентарните партии също са разстроени. В БСП са в разкрачено положение, след като евродепутатите им начело с лидера на европейските социалисти Сергей Станишев подкрепят конвенцията, а в събота най-висшият партиен орган – Пленумът, взе решение парламентарната група да гласува “против”. БСП обаче подкрепяла мерките срещу насилието над жени и затова ще инициира отделно промени в българското законодателство.

Макар по традиция да гласуват под строй, в ГЕРБ също не са единни, след като още в началото на месеца техни депутати изразиха категорична позиция, че са против текстовете на конвенцията. Сред тях най-гласовит беше бившият конституционалист Георги Марков.

И от “Воля”, и от формациите на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се чуха призиви документът да се гласува със съпътстваща декларация, с която да се приеме идеята за по-ефективни мерки срещу насилието над жени, но да се отхвърлят текстовете, в които се говори за “пол извън биологичното” и т.нар. социален пол. А по думите на лидера на Атака Волен Сидеров ГЕРБ не трябва да бърза с обсъждането на конвенцията в парламента и да отложи гласуването за след края на европредседателството. В ДПС все още нямат официална позиция, независимо че евродепутатите на движението са подкрепили приемането на документа в европарламента.

Дебатите в България около Истанбулската конвенция предизвикаха пресслужбата на Съвета на Европа да излезе с разяснение какво съдържа документът. От там заявяват, че Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие не въвежда “трети пол” и не задължава България да позволи еднополови бракове. Не се задължават държавите да въведат в училищата уроци за сексуална ориентация или да признаят като бежанци транссексуалните и интерсексуалните лица. “Няма никакъв намек за юридическо признаване на еднополови бракове. Тази тема е извън обсега на конвенцията. Европейският съд за правата на човека признава правото на всяка държава сама да решава за еднополовите бракове”, се казва още в становището на институцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране