19.01.2016 | 0:01
Служител на НАТО се скара с български генерал във „Фейсбук“
Велизар Шаламанов ядосан на шефа на ВВС Румен Радев

Последната изява на командира на ВВС генерал-майор Румен Радев по БНТ, в която той защити своята позиция за състоянието на бойната ни авиация, предизвика коментар във Фейсбук на Велизар Шаламанов, министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки. Малко след това самият генерал Радев отговори на бившия министър.

Велизар Шаламанов: „Не е нормално авиацията да бъде заложник на договор с Русия 12 години след приемането ни в НАТО (14 години след поканата). Това не е признак на добро управление на ВВС и БА като цяло. Не знам за по-рано, но септември 2014 година на ген. Радев бе поставена задача да представи план за развитие на ВВС в различни варианти, като поне един от тях да е без зависимост от Русия, във връзка с наложените санкции, развитието на плановете на НАТО в отговор на руската агресия в Украйна и доктриналните текстове на Москва, определящи НАТО (т.е. и България) като противник.

Задачата не бе изпълнена, включително и в контекста сроковете, поставени във връзка с авио шоуто на 11-ти октомври, разрешено с цел да се отдаде заслуженото на летците и техниците, на воините във ВВС. Естествено това шоу бе отложено от края на септември за 11 октомври, за да не се използва с предизборни цели, както бе планирано от ръководството на ВВС и утвърдено от подалия оставка министър Найденов.

Сега отново и абсолютно некоректно към Министър Ненчев се води медийна кампания от командира на ВВС, която едва ли е санкционирана от ръководството на МО – това е недопустимо по стандартите за професионално ръководство на въоръжените сили на демократична страна.

Можем ли да защитим демокрацията, държавността си, суверенитета си, чрез добро управление на въоръжените сили, модерно проекто управление на модернизацията с прозрачност, отчетност и отговорност за използване на ресурсите – първо на професионалното ръководство.

Именно във ВВС са разходвани над 80% от всички средства в периода 2002 – 2014 – над 2 милиарда лева, а резултатите са крайно незадоволителни във всяка една област по оценка на командирите, които ползват придобитите способности. Всичко това е документирано от Инспектората на МО.”

Генерал-майор Румен Радев: „Велизар Шаламанов, изненадан съм от коментара ти. Защото точно ти знаеш най-добре, че всичко, което си написал срещу мен и българските ВВС е абсолютна клевета. Явно имаш къса памет.

Не аз се занимавам с политика, а ти. И то още от ранните си курсантски години. Забрави ли активното си участие като делегат в последния конгрес на БКП? Явно да.

Както си забравил и собственоръчните си резолюции върху изпращаните от мен до теб документи и разчети. За твое сведение, тези документи все още са на разположение във ВВС и в МО, ако случайно решиш да си опресниш паметта…”

Велизар Шаламанов: „Румене, интересно е това, което пишеш – част е неверно (не съм бил делегат, а като курсанти май бяхме да поздравим конгреса, но това е дреболия), друга част е внушение без факти, но по-важното е, че ти добре знаеш истнината за модернизационните проекти на ВВС и теорията на гражданско-военните отношения, изискванията към професионалните военни в демократична страна – учил си го в САЩ. Просто е време да се действа професионално в демократична и свободна България, част от НАТО и ЕС. Всеки сам избира, а времето ще отсъди за нас след време. Бъди жив и здрав!”

1 коментар

  1. КАНАРИН каза:

    Всяка армия си има своите “прибежчици” войници, редници, офицери и генерали които са готови да служат на противната страна в името на спасяване на своя живот в случай на война, на кариерно развитие при диаметрални политически промени, на лично облагодетелсвуване, корупция, прононсиран слугинаж, откровенно предателство и шпионаж, както и вербоване и превербоване в чужди разузнавателни централи. Случаят с м-р В. Шаламанов е комбинация от всичко това. Отличен косомолец, отличен ученик и курсант, от втори курс на ВНВВУ”Г. Бенковски”, приет за член на БКП, секретар на партийна курсантска група, първенец на национални олимпиади, делегат или гост на последния конгрес на БКП той е офицер на ускорено придвижване по кариерната стълбица в БНА.Още л-т В.Ш. постъпва централната лаборатория по компютърна техника и година след това в ВНИИ по АСУВ на ГЩ-БНА с ранг н.с., завършва 90-те години докторантура в КВИТУ-Киев,СССР, курс ВА, служи в РУ- КСВ, ст.н.с. във ВНИИ-ГЩ, два пъти на специализация в САЩ, н.с. в сектор “Оперативно тактическо разузнаване”-РУМНО и сетор “Системен анализ и функционални подсистеми на БА”-ВНИИ от където напуска БА и малко след това става зам.министър на отбраната. За да заличи активното си комунистическо минало заедно със съмишленниците си подп. Тагарев, подп.В.Радев, ген.Орлин Маринчев и доста други кариеристи офицери от БА съсипаха БА, българската военна наука и военните училища под диктовката на американските съветници в МО!! Унищожени бяха ракетните войски на БА-СС23,СКУД-Б, по тяхните планове БА бе реорганизирана до малка, мобилна и неспособна да изпълнява конституционните си задачи армия, по малка от българското опълчение от 1878г.32800 души, ВВС бяха разпродадени част от тях на безценица и не бяха отделяни средства за поддържането на авиационната техника на изтребителната, бомбардировъчна и армейска бойна авиация и много други грехове!!! Сега се опитва да клевети и дава подобни предложения на един достоен боен генерал какъвто е ген.Румен Радев как трябва да доунищожим последните останки от българските ВВС, изтребителите Миг 29, които при ремонт и поддържане имат ресурс до 2029г., само да набута България заедно с оперетния министър на отбраната Н.Ненчев в нова спирала на дългове за закупуване “втора ръка” изтребители и окончателно снемане на подръжката на този тип самолети от производителите РСК”МИГ”-Русия.И това защото обявил Русия за потенциален враг на България заедно с “върховния главнокомандуващ” също служил в РУМНО и активен комсомолски и партиен доносник. При такива политикани БОГ да пази БЪЛГАРИЯ????

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране