26.11.2022 | 12:16
Станишев и Мая правят алтернатива на „Възраждане”
Новата формация, чието учредяване ще бъде през декември, ще събере под формата на „национално обединение” цял куп изпаднали от голямата политика бивши кадри на БСП

Сергей Станишев и Мая Манолова се готвят да влязат отново в битката за властта, но този път като направят алтернатива на „Възраждане”. Такъв модел щяла да бъде „Български глас”, чието създаване вече обяви Мая Манолова, писа „Уикенд“

Новата формация, чието учредяване се очаква през декември, щяла да събере под формата на „национално обединение” цял куп изпаднали от голямата политика бивши кадри на БСП, с ярък проруски уклон. Сред тях са другарката Татяна Дончева, другарите Костадин Паскалев, Красимир Янков, Михаил Миков и други доскоро по-второстепенни дейци на западащата Столетница. Според социолози покрай драмата с хартиената бюлетина е много вероятно БСП на Корнелия Нинова да не премине дори 4-те процента за влизане в парламента на изборите, за които Румен Радев обяви, че ще са през март. От това ще се възползват с пълна сила червените люспи. Към идеолозите на новото обединение се очаква да се присъедини и бившият лидер на БСП Сергей Станишев. Все пак в момента участието му все още е в сянка.

Мая Манолово обаче при срещи със свои симпатизанти открито се хвали, че бившият шеф на европейските социалисти бил сигурен и дори вече й помагал при стартирането на „Български глас”. Прави впечатление, че Станишев, докато се подвизаваше в Брюксел, начело на ПЕС, избягваше да коментира политическите събития в България. От няколко седмици обаче той рязко промени мнението си и това съвпадна с отказа да се кандидатира за нов мандат. Той каза, че сам се е отказал да се кандидатира, но според запознати просто е деликатно пропъден заради проруските позиции за войната в Украйна на БСП, каквито останалите леви партии в ЕС нямат. За да няма съмнение на чия страна е, Станишев, който нищо, че роден в силно пострадалия от путинските нашественици Херсон, през уикенда се включи в организираната от одиозната посланичка Елеонора Митрофанова конференция „Европа – България – Русия”. На това място се бяха събрали видни агенти за влияние на Русия, които отново повториха опорките, че Западът е разпалил войната.

По всичко личи, че Манолова и Станишев са запретнали ръкави да правят алтернатива на „Възраждане”. Да припомним, че Манолова се включи в създаването на комитета за защита на българския лев, който ще прави референдум за еврото. Председател на въпросния комитет е доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН и на учредителната сбирка се изсипаха елитни симпатизанти на Кримъл като цялата парламентарна група на „Възраждане”, начело Костя Копейкин, а също и миналия в запаса Волен Сидеров. Разбира се, и самата Мая Манолова.

Още на първата сбирка на антиевро комитета обаче започна люта разправия кой да води дружината евразийци. Разбира се, енергичният Копейкин веднага се опита да овладее положението, но колегите му, фенове на Путин, не иска да е в миманса.

Манолова не крие амбициите си да стане най-яркият сателит на Кремъл в България и да измести Копейкин от сърцата на избирателите. От няколко дни тя вече събира подписи срещу износа на оръжия за Украйна и за преговори за мир. В нейния инициативен комитет по този повод са Нешка Робева, журналистката Анна Заркова, психиатърката д-р Цветеслава Гълъбова, икономистът Леона Асланова, дъщеря на социолога Юрий Асланов, доведен брат на Станишев.

Явно битката за щедро спонсорство на Москва се очертава много люта, понеже Манолова, която е вече извън парламента от доста време, ще драпа със зъби и нокти отново да влезе. Костадинов обаче се радва на добър рейтинг сред избирателите-ресофили и едва ли е готов да си тръгне от жълтите павета. Големият въпрос е на кого ще заложат от Кремъл. Източниците ни са категорични, че „Възраждане” била зачената в закритото руско консулство във Варна. То беше затворено, след като правителството на промяната изчегърта накуп 70 руски шпиони.

Да не забравяме обаче, че един от спонсорите на Мая Манолова беше самият Васил Божков-Черепа. След неговото бягство в Дубай стана ясно, че той е в отлични отношения с високопоставени кадри на руското външно разузнаване. Дори се чу, че лично шефът му Сергей Наришкин е лобирал за него пред шейхове в Дубай да не бъде предаден на София. След това от пресцентъра на руското разузнаване отрекоха това, но щеше да е комично и нетипично, ако го бяха потвърдили.

От друга страна, Мая Манолова оставя една леко открехната вратичка и към гнилия Запад. Нейният втори съпруг Ангел Найденов обикаля по телевизиите в качеството си на бивш военен министър и е защитава решението на парламента да дадем оръжие на Украйна, която е жертва на руските нашественици. Какво пък, император Веспасиан го е казал още в началото на новата ера „Парите не миришат!”. Важно е Манолова и Станишев да не изпуснат кокала…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране