20.05.2016 | 11:40
Стоян Тонев и Кадурина отиват на съд за далавери във ВМА
Според разследващите така болницата е ощетена с над 120 хил. лв.

Военно-окръжната прокуратура в София е внесла обвинителен акт срещу бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Заедно с него на съд отива и д-р Мирослава Кадурина, бивш началник на клиниката по дерматология при болницата.

Ген. Тонев е обвинен в сключването на 4 неизгодни договора с дружеството на Кадурина – “Дерма Прим”. По силата на тези сделки на фирмата са предоставени за ползване апарати, собственост на ВМА. Според разследващите така болницата е ощетена с над 120 хил. лв. Ген. Тонев е обвинен и в престъпление по служба.

Кадурина също има обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата като шеф на дерматологичната клиника тя е превишила правата си, предоставяйки на собственото си дружество апарати на ВМА, както и че е възлагала на работещите в клиниката да извършват в работно време процедури на пациентите на частната фирма. “От това за ВМА са настъпили значителни неимуществени вредни последици, а именно: ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на клиника „Дерматология и венерология” към МБАЛ-София към ВМА. Дружеството на Кадурина е ползвало материални и кадрови ресурси на ВМА за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството и по този начин е увредено правилното функциониране на ВМА”, пише в съобщението. Освен това от прокуратурата са изчислили, че по този начин болницата е ощетена с близо 6,5 млн. лв.

“Военноокръжна прокуратура – София е обвинила д-р Кадурина и в длъжностно присвояване на 774 673 лв. В периода от 01.01.2007 г. до 30.06.2014 г., като началник на клиника „Дерматология и венерология” към МБАЛ – София към ВМА, при условията на продължавано престъпление, присвоила пари – 774 673 лв., собственост на ВМА, поверени й да ги управлява. Заплатените от пациенти за извършени в ръководената от нея клиника медицински дейности, не са били внесени в касата на ВМА, а сумите по нейно разпореждане са били събирани от двама служители в клиниката и са й били предавани ежеседмично. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, тъй като е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, в продължителен период от време”, пише в съобщението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране