29.09.2016 | 20:45
Световните медии обявиха Кристалина за креатура на Германия
Решението за смяна на кандидатурата може да предизвика правителствена криза, предвещава "Российская газета"

Медиите по света усилено коментират казуса с Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Еврокомисарят за бюджета Георгиева се включи в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН, след като българското правителство издигна кандидатурата й в последния момент, пише британският в. “Файненшъл таймс”.

Изданието посочва, че българското правителство оттеглило подкрепата си за Бокова по настояване на Германия. Берлин има благосклонно отношение към Георгиева, която произхожда от същото десноцентристко европейско политическо семейство като германската канцлерка Ангела Меркел. Германците обаче се мъчат да осигурят подкрепата на Русия за нея, въпреки че имаше информации, че Берлин е отправил призиви в тази насока към руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Китай този месец. Руското външно министерство разкритикува политическите маневри на Германия. Външното министерство в Берлин категорично отрича съобщенията за германска намеса, отбелязва изданието.

Кандидатурата на Георгиева беше издигната ден след като българският министър-председател Бойко Борисов разговаря по телефона с Путин. Смята се, че Русия като един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има ключово значение за осигуряване на подкрепа за кандидатурата на Георгиева, изтъква американският в. “Уолстрийт джърнъл”.

Западният блок от постоянните представители в Съвета за сигурност – Великобритания, Франция и САЩ – ще трябва да избира между Георгиева и фаворита, пише “Ню Йорк таймс”.

Кристалина Георгиева няма осигурена подкрепа от Париж.  Великобритания е хладна по отношение на късното й включване в надпреварата, страхувайки се, че тя ще отклони подкрепа от Гутиериш.
Мнозина български политици и политолози смятат, че шансовете на Георгиева да оглави Обединените нации са минимални, а кандидатурата й е натрапена от чужбина, пише “Российская газета”. Изданието прогнозира, че решението на българския кабинет да смени кандидатурата на Бокова за висшия пост в ООН с тази на Георгиева може да предизвика правителствена криза в страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране