15.05.2023 | 13:37
Тъжната история на една оставка и защо Гешев накисна Атанасова
Ситуацията с главния прокурор е: Ти си го избра, ти си го смени

Пресконференцията на Иван Гешев разбуни духовете. Политическото пространство се тресе от изказванията на обвинител №1 в държавата. Ето и част от първите реакции по темата:

Ивайло Мирчев:

„Тъжната история на една оставка. Тъжна, защото от устата на гл. прокурор лъсват механизмите, по които се управлява България. България, която не искаме да виждаме, България, която трябва да променим. Да разкараме мутрите, зависимите, престъпниците от институциите, от политиката трябва да бъде приоритет Nº1“.

Елисавета Белобрадова:

„Да си скъсаш ризата откъм гърба, за да си спасиш задника. Наблюдаваме грозни сцени съпътстващи развода между хора, които са били заедно по взаимен интерес.

Естествено, че е бил посъветван да си подаде оставката. Такива са отношенията в съдебната ни власт – телефони звънят, дават се съвети, ПИК пишат, хора обикалят Турция, правят се панаири, хвърлят се хартии.

Няма по-голямо доказателство от привидността на тази гръмко обявена промяна от самия Гешев“.

Мустафа Карадайъ:

„Нямах възможност да видя случилото се пред камерите, ще го погледна. Мисля, че е личен избор дали Иван Гешев ще подаде оставка. Аз самият очаквания не съм имал. Онова, което вие няколко години се опитвате да правите като интерпретация когато ДПС има някаква позиция, явно произвежда такива резултати. ДПС, обърнете се назад и погледнете, когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, при нас винаги позицията е била принципна и винаги сме се опитвали да подредим темата съгласно конституцията Има си компетентни органи, има разделение на властите. Всеки орган да си поеме отговорността“.

Георги Кадиев:

„Гешев: „Звъннах на един политик, който познавам и считах за приятел, политик- жена. Тя казва „Разбери ме, бях до нея, от нея го чух“. От което ми стана ясно, че това са го знаели много тесен кръг от хора- лицето Бойко Методиев Борисов и може би един-двама, пет други.“

Очевидно става въпрос за Десислава Атанасова. Тя е единствената на масата до Габриел, когато Габриел изръси онова за оставката на Гешев.

Защо Гешев накисна Атанасова, как мислите?“

Йордан Терзийски:

„Ситуацията е: „Ти си го избра, ти си го смени. Кой на кого се обадил, кой кого заплашил – това се случва в съдебната система. Това не е правосъдие, не е било правосъдие и ако не го реформираме, няма да е правосъдие. Отдавна искаме съдебна реформа, а не само да сменим Иван Гешев с друг. Искаме правосъдие, работеща съдебна система”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране