11.09.2023 | 12:25
Той е легенда на БНТ, но днес едва крета с нищожна пенсия
За ниската си пенсия той вини именно работодателите си от телевизията майка, които години наред го осигурявали на минимума

С минимална пенсия преживява легендата Петър Вучков, който стана на 85 години на 2 септември. Любимият водещ на поколения телевизионни зрители се жалва, че въпреки дългогодишния си стаж на малкия екран получава едва 523 лева издръжка от държавата, пише Ретро.

„Малко е това. Всичко се вдига. Днес в магазина месото е 10 лева, утре е 12, след три дни 15. Заредих си колата за 20 лв. – 6 литра. Е, къде да отида?“, възмущава се асът на популярното предаване за многознайковци „Минута е много“, което бе емблематично за програмата на БНТ.

За ниската си пенсия той вини именно работодателите си от телевизията майка, които години наред го осигурявали на минимума. „Нямах самочувствието, че ще доживея до 85 години, на колкото съм сега. Бях най-търсеният водещ. Нямах свободен ден в календара. И сега ме е яд, че не съм бил осигуряван на тавана“, добавя тв легендата.

Животът му не е толкова бляскав като усмивката му пред зрителите. Рано загубва съпругата си. Остава с двамата си малки синове. Опитва какво ли не, дори отваря квартално магазинче и самият той продава там. Докато не среща по-младата от него Вихра, също наскоро останала вдовица. Двамата споделят загубата, тъгата си, но и се обичат. До днес са заедно. Отгледали са общо трима синове. Първият син Иван завършва режисура на монтажа и работи като компютърен специалист. Вторият – Никола, завършва фармация, съпругата му също. За работа в Швейцария кандидатствали в конкурс с над 100 човека. „Те са от един випуск. Синът ми влезе стоматология, медицина, обаче ми каза: „Баща ми, аз писах първа специалност фармация“. Както си решил, сине, отвърнах аз. Твоя работа е дали ще бъдеш в този живот аптекар или лекар. За мен е важното ти да си щастлив. Завърши с отличие – изтеглиха ги в Швейцария. Двамата със снаха ми вече имат собствен апартамент. Работят повече от 10 години в тази фирма“, хвали се тв легендата. Третият син Петко, който е биологично дете на Вихра, завършва счетоводство. „Считам го за свое дете. Той е в САЩ заедно със съпругата си – китайката Локсий, и невероятното им дете Зоуи. Моята внучка! Дете, което свири фантастично на пиано“, казва тв легендата.

Първата съпруга на Вучков умира твърде млада. След това телевизионерът е бил женен за актрисата Цветана Манева, с която обаче също не успяват да свият стабилно семейно гнездо и нямат наследници. От третия опит открива истинската любов в лицето на спътницата си Вихра, с която нямат официален брак, но са повече от женени.

Въпреки че ветеранът от малкия екран живее с 4 байпаса на сърцето, проблеми със здравето за момента казва, че няма, но определено съжалявал за бурната си младост, когато не се грижел много за себе си. Докторите сега му забранявали да пие алкохол, но за юбилея направил изключение и си сипал едно питие за здраве.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране