26.01.2017 | 0:01
Тройна криза заради престъпно източване на язовирите за производство на ток
Електроенергийната система на България е в състояние "ТРЕВОГА“

Електроенергийната система /ЕЕС/ на България е в състояние “ТРЕВОГА“.

Водните електроцентрали произвеждат ток от язовири, в които водата е под санитарния минимум. Това е не само грубо нарушение на законите, но заплашва България по три направления: да остави българите без питейна вода, да остави ненапоени земеделските земи и накрая да заплаши работата на електроенергийната система, което може да доведе до режим на тока с всички негативни за българското общество и икономика последици.

В писмо до министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова от 11 януари 2017 г. изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов алармира за създаващата се негативна тенденция с липсата на достатъчни количества вода и въглища, от които може да се произвежда електричество.

“Към момента акумулираната енергия е с 2% по-малко спрямо 16 януари 2017 г., а спрямо същия ден на миналата година с 31% по-малко. На практика това е исторически най-ниско ниво на завирените обеми в комплексните язовири за последните 10 години, при положение че сухи години не е имало“, пише Йотов в писмото. Той подчертава, че валежите от сняг ще постъпят като притоци едва през пролетното пълноводие, т.е. след няколко месеца.

В същото време изпълнителният директор на ЕСО сигнализира, че няма и достатъчно въглища в резерва, с които да работи държавната ТЕЦ “Марица Изток 2“. Тя би могла да компенсира с евтин ток голямото потребление през последните изключително студени седмици, в случай че ВЕЦ-овете не могат да смогнат да задоволят консумацията. А това е напълно реална заплаха, защото, както е посочил по-горе Йотов в язовирите няма достатъчни количества вода за производството на ток.

В заключение Иван Йотов подчертава, че „резервите необходими за функционирането на ЕЕС на България не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективите са ситуацията да се влоши през следващите дни“. В тази връзка той подава до министър Петкова сигнал, който би трябвало да се възприеме като SOS: “ЕСО АД е информирало…, че ЕЕС на България е в състояние „ТРЕВОГА“.

Какви действия са предприети от държавните органи става ясно от писмо от 18 януари 2017 г. на министъра на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева до изпълнителните директори на НЕК ЕАД Петър Илиев и на ЕСО ЕАД Иван Йотов, с което БГНЕС разполага. Това писмо е в отговор на запитване от НЕК за допълнителни количества вода за хидроенергетиката през месец януари. Тези допълнителни количества вода трябва да дойдат, според НЕК, от язовирите: „Доспат“ – 20,00 млн.куб.м; „Въча“ – 10,00 млн.куб.м; „Белмекен“ – 15,00 млн.куб.м.

Отговорът е категоричен. МОСВ отказва на НЕК искането за допълнителни количества, защото в посочените по-горе язовири водните обеми вече са под нормите, които позволяват да се черпи вода от тях за нуждите на производството на ток.

Ето и конкретните данни, които са посочени от Ивелина Василева.

За язовир „Доспат“: „Разрешените обеми за производството на електроенергия да се ползват при обем в язовира над 300 млн.куб.м“. Наличният обем на язовир „Доспат“ към 13 януари е 292,824 млн.куб.м., което е нарушение на месечния график.

За язовир „Въча“: „Разрешените обеми за производството на електроенергия да се ползват при обем в язовира над 130 млн.куб.м“. Наличният обем на язовир „Въча“ към 13 януари е 124,760 млн.куб.м.“, което е нарушение на месечния график.

Ситуацията с „Белмекен“ е направо трагична, защото към 13 януари там има само 49 млн. куб.м. или 34,5% от общия обем. В същото време използваните количества вода от него за производството на ток са 12,65 млн. куб.м., което е със 7,65 млн. куб.м. над разрешените за месеца и поставя дружеството в нарушение на месечния график.

От писмото на министъра на околната среда и водите в оставка става ясно, че тя не е удовлетворила искането за допълнителни количества вода за НЕК. Ако се беше случило обратното, то това щеше да бъде допълнително нарушаване на закона, който вече е нарушен с това, че се произвежда ток от язовирите, въпреки че в тях водните обеми са под нормата. А че се произвежда ток и то с ударни темпове от водните електроцентрали веднага ще стане ясно от справката на ЕСО.

Трябва да обърнем внимание и на факта, че цитираните данни са отпреди седмица, през която студовете остават и консумацията на ток е много висока, т.е. водата в язовирите е намаляла допълнително /новите количества ще дойдат чак през пролетта, когато започне да се топи снегът в планините/. Така че в страната наистина съществува висок риск от това да спре производството на ток от ВЕЦ и да се изправим пред режим на тока, особено като се има предвид, че няма и достатъчно количества въглища за държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Един евентуален режим на тока може доведе до социално недоволство с неизвестни последици за стабилността на страната и то в момента, когато регионът на Балканите е достатъчно нестабилен.

Но проблемът не се изчерпва само със социалния и политически риск в средносрочна перспектива. Истинският проблем ще дойде от това, че с изразходването на водата за нуждите на хидроенергетиката в нарушение на законите ще бъде поставено под въпрос и консумацията на вода за питейни нужди /т.е. воден режим/ и за нуждите на земеделието. По закон тези две нужди стоят много по-високо от това този безценен ресурс да бъде използван за производството на електричество. Така че от подобни действия ще бъдат предизвикани три кризи наведнъж.

Остава открит въпросът след като министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева правилно не е разрешила отпускането на допълнителни водни обеми за нуждите на хидроенергетиката какво е предприела, за да се спази тази нейна заповед, така че да не бъдем изправени пред тази тройна криза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране