12.06.2015 | 15:27
Цецка за възстановката в Белене: Това бе пластмасово пистолетче!
Държавата не откри нарушения

Няма международно законодателство, което да спре нецензурни сцени с участието на деца, ако родителите им са дали съгласие. Това заяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по повод участието на деца в историческа възстановка по време на поклоненията в лагера в Белене.

Възмущение от направената възстановка изразиха БСП и АБВ. В отговор на народния представител Атанас Зафиров, Калфин каза, че Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане са направили проверка по случая. Становището им е обосновавано с няколко международни акта и конвенции за правата на детето.

Те включват както отхвърлянето на всяка проява на насилие над деца, така и всяка сцена, която би поставила под риск едно дете. Предмет на международна регулация е децата да не участват в неблагоприятни мероприятия, които заплашват физическото или психическото им здраве.

Конвенцията на ООН пък урежда правото на децата в пълноценно участие в културен и творчески живот. Оказало се, че всички родители са дали съгласие децата им да участват в сцената. Шефката на парламента Цецка Цачева, който бе сред присъстващите по време на мероприятията в Белене, също изрази мнението си от парламентарната трибуна.

Според Цачева нямало нищо скандално.” За мен е необяснимо как хора от други избирателни райони, без да са били там, твърдят неща, които не са истина!”, възмути се Цачева. Като свидетел на сценката, председателят на парламента увери, че децата направили възстановката с бутафорни пластмасови пистолетчета, а не с оръжия.

Разбирам, че фактите от онези дни и години на терор не са ви удобни, но забрава няма да има, заяви леко раздразнена Цачева. Според нея единственото скандално нещо е как една парламентарна група в продължение на трета седмица се занимавала с теза, пресъздадена и от кмета на Белене, който освен че е член на БСП, е присъствал все пак на възстановката. “Децата направиха възстановката, но не с оръжия, а с пластмасово пистолетче”, подчерта парламентарната шефка.

деца-Белене

Без значение на кой му харесва или не, тя изтъкна, че това е историята ни. По темата в днешния парламентарен контрол говори и военният министър Николай Ненчев. Исторически доказан факт е, че в лагерите на смъртта са изпращани хора, противопоставили се на властта, напомни военният министър.

По време на парламентарния контрол социалистът Атанас Зафиров го попита кое е наложило използване на почетни военни части и военен оркестър на мероприятие, което според него е извън обхвата на Устава за войсковата служба на Въоръжените сили.

Поклонението на остров Персин не се отнася към спорен казус, а към безспорен момент от новата ни история, отвърна Ненчев. Със закон от 2000 г. комунистическият режим е обявен за престъпен. На страховити унижения са били подложени достойни български воини, а мнозина намират смъртта си, напомни той.

Според чл. 589 от Устава почетен караул се полага, тъй като са присъствали военният министър и председателят на Народното събрание, стана ясно от думите на Ненчев. На място е решено да не се изпълни почетният караул, за да се избегне излишна тържественост, която не е подходяща за случая.

Военният министър заяви, че венци са поднесени от официалните гости – от негово име, от името на президента и председателя на Народното Събрание.”Бих се радвал, ако и вашата партия постави един ден една плоча там”, обърна се Николай Ненчев към лявата част на залата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране