11.12.2016 | 0:19
ЦРУ: Русия помогнала на Тръмп в изборите
Петролен бос стана фаворит за нов държавен секретар на САЩ

Централното разузнавателно управление на САЩ е стигнало до заключение, че руската намеса в изборната кампания през 2016 г. е имала за цел не просто да подкопае доверието в изборния процес, а директно в помощ на Доналд Тръмп. Това заяви официален представител на САЩ пред Ройтерс след публикация в същия дух на в. “Вашингтон Поуст”.

Източникът на агенцията, запознат с констатациите, казва, че оценките на ЦРУ сочат, че с напредването на кампанията за президент представители на Кремъл са отделяли все повече внимание да помогнат на Тръмп да спечели. Вестникът съобщава, позовавайки се на официални лица, запознати със заключенията, че ЦРУ е идентифицирало и конкретни лица, свързани с Кремъл, които предоставяли на WikiLeaks за публикуване хиляди съобщения от електронната поща на Националния комитет на Демократическата партия, атакувана от хакери. Сред имейлите, давани от руснаците, имало и хакерски данни от други пощи, включително от щаба на Хилари Клинтън. С напредването на лятото руските хакери насочили почти цялото си внимание върху демократите и практически всички откраднати имейли, които разпространили, били в ущърб на Клинтън и Демократическата партия, посочва източникът на “Ройтерс”.

Нито руското правителство, нито ЦРУ са коментирали официално тези твърдения.

В същото време се разбра, че фаворит за нов държавен секретар на САЩ е президентът и главен изпълнителен директор на петролния гигант Exxon Mobil Рекс Тилърсън. Това заяви високопоставен представител от екипа на Тръмп по прехода във властта, цитиран от Ройтерс. Новоизбраният президент се срещнал с Тилърсън във вторник и може да разговаря отново с него тези дни, каза въпросният източник, пожелал анонимност. Бившият кмет на Ню Йорк – Руди Джулиани, пък обяви, че е оттеглил кандидатурата си за дипломат -1 на САЩ, предаде по-рано Ройтерс.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране