26.07.2018 | 20:37
Цветан Василев: Сърбия спаси живота ми

В интервю за сръбския вестник “Курир” бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев заявява, че вярва на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското.

Добавя, че работи за привличането на частни инвестиции в Сърбия от благодарност, че страната е спасила живота му.

Издирваният от българските власти чрез “Интерпол” Василев пребивава в Сърбия от 4 години и оттам следи развитието на съдебния процес, в който е обвинен за организатор на престъпна група, фалирала банката и довела до щета за данъкоплатците от над 4 млрд. лв. Съдът в Белград на първа инстанция разреши екстрадицията му още през март 2015 г. Апелативният съд обаче отмени решението и върна делото.

По-късно – през април 2016 г. първоинстанционният съд отново разреши предаването на Василев на българските власти, но втората инстанция пак върна процеса за представяне на още доказателства към искането за екстрадиция. Междувременно българската прокуратура промени обвинението и това още повече забави процеса, който и до днес не е приключил.

Тема на интервюто в сръбската медия е съдбата на завода за стъкло в Парачин, чийто собственик беше Василев чрез фирмите си “Рубин” и “Глас индъстри”. Българинът твърди, че предприятието е затънало в дългове заради атаката срещу КТБ в България и сега прави всичко възможно, за да го спаси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране