16.11.2017 | 0:01
Цветанов се влюби в доклада на Брюксел
"От това по-хубава перспектива и по-оптимистична прогноза аз не бих могъл да прочета или цитирам", зарадва се зам.-шефът на ГЕРБ

ГЕРБ коментираха със задоволство, че докладът на Европейската комисия е обективен и представлява успех, тъй като посочва, че следващият през 2018 г. може да бъде и последен. “От това по-хубава перспектива и по-оптимистична прогноза аз не бих могъл да прочета или цитирам”, зарадва се зам.-шефът на партията Цветан Цветанов. Той категорично отхвърли твърденията, че предстоящото европредседателство е причината за добрите думи в документа. И прехвърли всички неуспехи на гърба на кабинета “Орешарски”, зад който стояха БСП и ДПС, защото “съсипаха всичко, което съградихме като авторитет”.

“В този доклад пише, че последните 10 години има осезаем напредък. Ако нямахме това прекъсване от първия мандат и имахме втори и трети мандат заедно на правителства на ГЕРБ, нещата щяха да изглеждат много по-различно и днес нямаше да имаме доклад, щеше да бъде прекратен”, заяви Цветанов. Според него “вече имаме подем” и затова политическите сили трябвало да се обединят, за да бъде преодоляна процедурата с докладите.

От “Обединените патриоти” настояха, че евронаблюдението е “дискриминационна мярка” и трябва да бъде премахнато. “Или трябва да бъде изготвен мониторингов механизъм за всички европейски страни, или това унизително за България и Румъния положение трябва да отпадне”, заяви депутатът Искрен Веселинов (ОП). Той призна, че препоръките към България от януари не са били изпълнени. Но пренебрежително добави: “Това са подробности, просто не трябва да се занимаваме с такива неща”.

Докладът е провал, коментираха от БСП. “Ясно е заявено, че законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен, недостатъчно добре подготвени, секретиращ скандали и гражданското общество се чувства изключено от него”, изтъкна соцдепутатът Крум Зарков. И изреди проблемните области – неизпълнението на издадените през януари т.г. препоръки на ЕК и пълен неуспех в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

“За 17 път ЕК ни каза- добре, но опитайте как. Ако сега в положителния контекст на нашето европредседателство, ние не успяхме да убедим нашите партньори, че сме свършили добра работа, то действително това не ни кара да сме оптимисти”, заключи Зарков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ехидно коментира, че оценките на ГЕРБ и БСП за доклада – “обективен” и “провал”, образуват собствената му оценка – “обективен провал”. Според него заключенията на ЕК в “превод от брюкселски на български език” са, че България има напредък в някои сфери, но окончателни резултати предстои да видим. А обвиненията на ГЕРБ за кабинета “Орешарски” пренебрежително коментира: “С малки изключения от 2009 г. досега ГЕРБ са на власт. Оправданията да ги търсят някъде другаде, а не в климата или “ако баба ми беше мъжка”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране