24.06.2016 | 2:58
Турци вдигат мегакомплекс до “Пирогов”
Хората от района се тревожат дали теренът ще издържи небостъргачите на "Гаранти Коза" заради свлачищни процеси

Нов мегакомплекс с небостъргачи планира да строи до “Пирогов” в София небезизвестната турска компания “Гаранти Коза”. За да получат строително разрешително за гигантския проект, турците предлагат да построят за своя сметка кръстовище на две нива на бул. “Ген. Тотлебен” и бул. “Пенчо Славейков”, съобщи “Медиапул”. Инвестицията е за 1 млрд. евро и хората от района вече са силно притеснени от нея.

Проектът трябва да се реализира на мястото на бившия завод за мотокари. Имотът е купен от фирми на Кирил и Георги Домусчиеви. “Гаранти Коза” в момента строи огромен проект в “Младост” – “Гранд каньон”, където основно купувачите са от Турция и Азербайджан, а българите са около 30-40%.

Официално информация какво точно планира турската фирма до “Пирогов” все още няма, тъй като се чака представянето на обемно-градоустройствено решение за терена. Засега оттам са внесли само проект за естакадата, където голямата въпросителна е ще се запази ли паважът в района. “Медиапул” обаче цитира представяне на проекта на форум в Дубай, от което се разбира, че той предвижда изграждането на 4 кули – жилищни, офис площи, хотел, търговски център, ресторанти и кафенета. Ще има и развлекателен център, а в сърцето на площада ще бъде разположена лагуна. Трите жилищни кули ще са до 54 етажа, а всяка от тях ще има около 726 апартамента.

От общината наблягат на ползите на гражданите, които ще можели да минават лесно през натовареното кръстовище. Живеещите в района обаче са обезпокоени от липсата на информация и от опасността теренът, в който според тях има свлачищни процеси, да не издържи на мащабното строителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране