12.07.2023 | 10:17
Украйна аут от НАТО
Ще я приемат, след като (ако) изпълни изискванията, обявиха лидерите във Вилнюс

Украйна може да се присъедини към НАТО „когато съюзниците се съгласят и условията са изпълнени”. Това стана ясно от декларацията на Алианса от срещата във Вилнюс. В нея се признава необходимостта от по-бързи действия, но без ангажимент за конкретни срокове, съобщава Нова телевизия.

Киев приема, че не може да стане член на НАТО, докато е във война с Русия, но иска да се присъедини възможно най-скоро след края на бойните действия.

Процесът ще бъде улеснен и съкратен значително, още повече, че Алиансът признава, че украинската армия е все „по-оперативно съвместима” и „политически интегрирана” със силите на НАТО.

„Никога досега не е имало по-силно послание от страна на НАТО, както що се отнася до политическото послание за пътя напред към членство, така и до конкретната подкрепа от страна на съюзниците от НАТО, военната подкрепа, но и практическата подкрепа за това как да се осигури пълна оперативна съвместимост. И ако погледнете всички процеси на членство, за тези процеси не е имало срокове. Те се основават на условия. Винаги е било така”, заяви Йенс Столтенберг.

Вчера във Вилнюс Зеленски, цитиран от БТА, изрази разочарование, че НАТО не е предложила график за членство – перспектива, която той по-рано определи като “абсурдна”. “НАТО ще направи Украйна по-сигурна, Украйна ще направи НАТО по-силна”, заяви той пред многохилядно множество в латвийската столица, като много от присъстващите развяваха украински знамена, докато снайперисти стояха на стража по покривите.

“Нашата отбрана е основен приоритет и аз съм благодарен на нашите партньори за готовността им да предприемат нови стъпки”, написа той в Туитър. “Повече оръжия за нашите воини, повече защита на живота за цяла Украйна! Ще доставим нови важни инструменти за отбрана на Украйна”, уверява президентът.

НАТО заяви, че Киев не може да се присъедини към редиците му, докато войната с Русия продължава.

Междувременно германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че разбира разочарованието на украинския президент Володимир Зеленски от бавния процес на членство в НАТО, но настоя, че за присъединяването трябва да бъдат изпълнени определени изисквания, предаде ДПА, цитирана от БТА.

“Разбирам недоволството и нетърпението. Особено като се има предвид ситуацията, в която се намира Украйна – изпитвам пълно съчувствие”, заяви министърът на отбраната пред германската обществена телевизия А Ер Де. “И все пак: Ангажиментът е налице. Украйна ще стане член на НАТО веднага щом бъдат изпълнени предварителните условия. Това е споразумение, което никога досега не е съществувало с такава яснота”, подчерта Писториус.

Военният анализатор Юрий Подоляка, който е роден в украинския град Суми, пък коментира в своя Телеграм канал, че наистина Русия ще граничи с НАТО, но не с Украйна, а с Полша.

Междувременно заместник-председателят на влиятелния руски Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че увеличаването на военната помощ за Украйна от страна на НАТО приближава Третата световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Медведев направи това изявление в коментар за първия ден от срещата на върха на ръководения от САЩ Алианс в Литва, на която редица държави обещаха повече оръжия и финансова подкрепа. Според бившия премиер и президент на Русия, помощта няма да възпре Москва да постигне целите си в Украйна.

“Напълно побъркалия се Запад не можа да измисли нищо друго”, добави Медведев. “Всъщност това е задънена улица. Третата световна война е все по-близо”, добави той в Телеграм. “Какво означава всичко това за нас? Всичко е очевидно. Специалната военна операция ще продължи със същите цели”, подчерта той. Кремъл нарича действията си в Украйна “специална военна операция”, докато Киев и неговите съюзници твърдят, че Москва води непровокирана война, за да заграби земя и да доминира над съседката си.

Западът твърди, че иска да помогне на Украйна да спечели войната, и западните сили вече са доставили на Киев големи количества модерни оръжия и боеприпаси.

Медведев се представяше за либерален модернизатор, когато беше президент в периода 2008-2012 г., но сега играе ролята на твърд противник на Запада, привърженик на крайните мерки. Дипломати казват, че възгледите му дават представа за мисленето на най-високите нива на кремълския елит.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране