03.10.2023 | 21:26
Украйна остана без млади мъже – или са избити, или избягаха
Ексминистърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс още смята, че войната трябва да продължава, въпреки провалената контраофанзива и десетките хиляди жертви

Средната възраст в украинската армия, биеща се на немърдащите фронтови линии в Донбас, от няколко месеца насам е над 40 г. Това написа в свой коментар за The Telegraph Бен Уолъс – бившият министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс. В статията, неиронично озаглавена „Украйна печели. Сега да довършим работата”, той изтъква, че това не е проблем, а възможност и призовава президента Владимир Зеленски да започне „по-агресивно” да мобилизира дори и младите. С други думи – да не ги жали.

Уолъс зове още Западът да продължи подкрепата си за Украйна, за да докаже пред целия свят, че „има достатъчно решителност да отстоява своите ценности и системата, базирана на правила”. Бившият министър, който всъщност бе на поста през по-голямата част от конфликта – до 31 август т.г. – е категоричен, че Киев трябва да постъпи сега, както Великобритания е постъпила през Втората световна война – да преосмисли мащаба на мобилизацията.

В статията, която явно е писана докато Уолъс е носил розовите си очила, победа на Киев все още е възможна, но е необходимо подкрепата да продължи. „Нужно е Украйна да поддържа инерцията си. Това е осъществимо само с нови муниции, нови артилерийски установки. Най-добрият начин да поддържаме международната общност е Киев да демонстрира успех”, смята Бен Уолъс.

Колкото и абсурден да е коментарър му, той не се отклонява драстично от основната линия на Запада, според която Русия отдавна е загубила войната, а Украйна печели още от самото ѝ начало. Буквално преди дни от New York Times – един от пламенните поддръжници на Киев и „линията”, излязоха с обратно по полюс разследване. Според него, за последната 1 година на военни действия, близо 5 месеца от които са в условията на течащата и сега „контраофанзива”, не само, че Украйна не е успяла да си върне територии, а всъщност дори е загубила. Това е на цената на десетки хиляди убити.

В този смисъл не е случайно и че средната възраст на фронта е над 40 г. Макар тълкуван от Бен Уолъс като възможност за промени в политиката на мобилизация, този тъжен факт в очите на разсъждаващите очевидно демонстрира, че в Украйна вече не са останали млади. Това се дължи първо на това, че който успя да се махне от там в първоначалните месеци, го е направил и няма желание да се връща, второ – че повечето млади мъже от месеци наред буквално не излизат от домовете си от страх да не бъдат мобилизирани, и най-трагичното – че десетки хиляди млади украинци вече станаха жертва на месомелачката, продължаваща вече близо 2 години.

Уолъс, който е известен с острите си позиции спрямо експанзията на НАТО, не включва в „уравнението си” още и факта, че от поне началото на т.г. в Украйна тече масова кампания по буквалното отвличане на млади хора от улицата. Мобилизирани биват против тяхната воля дори и възрастни хора над 65 г. Колко по-агресивно от това може да се промени вече агресивната държавна политика?

За каква „инерция” говори той, при положение, че от началото на 2023 г. в боевете, коствали хиляди човешки животи и станали причина за инвалидизирането на десетки хиляди, страната е ЗАГУБИЛА територия. Как да поддържаш несъществуващата инерция, при положение, че вече буквално няма кой да се бие в тази война? Това са въпроси, на които и самият Уолъс вероятно не може да отговори, защото неговата функция не е да мисли, а да спуска опорки. За да могат едни оръжия да се продадат или подарят и за да продължат зверствата в една страна, която няма да може да се възстанови от случилото ѝ се в следващите най-малко 30 години.

Истината от фронта към момента е проста – Русия не се нуждае от това да прави допълнително настъпление на запад. Москва вече подсигури териториите, които считаше – легитимно или не – за принадлежащи ѝ. С изключение на случайните атаки с дронове или ракети, фронтовата линия е толкова добре укрепена, че няма смисъл да се пипа. Стратегически в сега Русия държи картите, защото може дори да не мърда от мястото, на което се намира и ще продължи да нанася тежки щети на Украйна и НАТО. На цената на хиляди украински животи и на милиарди, ако не и трилиони евро разрушена инфраструктура, която ще се възстанови със… заеми.

А конфликтът никога не е бил заради НАТО, нали? Така ни убеждават вече почти 2 години западните медии. Същината му била за защита на демокрацията. За защита на свободата.

Демокрация и свобода ли е забраната на музика? На книги? На политически партии?

И докато масите продължават да слушат една и съща песен от медиите и да бездействат, на фронта в Донбас насила ще продължават да умират хора. Пък ако искайте ги наричайте орки, ако са руснаци, или укри, ако са украинци. Хора са. И умират за интересите на едни други хора на власт, някои от които даже не са избирани. Точно те, на цената на всичко и всички настояват  наложат своето разбиране за меродавно над другите. А ако има начин това всичко да спре, за да могат Украйна, Европа и светът да започнат да се възстановяват след този безсмислен конфликт, най-правилното решение е всички да седнат на масата за преговорите и да изчислят, че 2+2 никога не може да прави 5, но пък 2-2 винаги е 0.

Защото печеливши от конфликта няма да има.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране