20.06.2018 | 21:30
Унгария криминализира помощта за нелегални мигранти

Унгарският парламент прие пакет закони, които криминализират помощта, давана на нелегални мигранти, предава Ройтерс, цитирана от БНР. Намалява се и обхватът на действие на неправителствените организации. Законът е известен с името “Стоп Сорос”.

Парламентът, в който дясната партия “Фидес” на премиера Виктор Орбан има мнозинство от две трети, прие и поправка в Конституцията, според която т.нар. “чуждо население” не може да се заселва в Унгария. Орбан твърдо се противопоставя на плана за разпределение на мигранти в ЕС на квотен принцип.

Междувременно днес стана ясно, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще бъде домакин на малка среща на върха по въпросите на миграцията в неделя.

Срещата ще се състои Брюксел, малко преди предстоящата среща на върха следващата седмица. На срещата с Юнкер европейските лидери се очаква да обсъдят европейски решения на мигрантските предизвикателства. Комисията не потвърди кои държавни лидери ще присъстват на срещата.

Според германският вестник „Билд” гости на Юнкер ще бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания. Министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат написа в Туитър, че приема поканата за срещата.

Според журналисти от същия вестник, през седмицата германския канцлер Ангела Меркел е настоявала за информативна среща между страните, засегнати от миграционни кризи. Това е опит Меркел да се справи с проблемите, които има с министъра на вътрешните работи на страната си – Хорст Зеехофер. Той даде на Меркел време до срещата на върха на 28-29 юни, за да намери „европейско решение” преди да пристъпи към планираните промени, които включват затварянето на границите за мигранти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране