24.07.2015 | 13:27
Уволниха прокурор, заплашвал свидетел по делото ”Октопод”
Димитър Захариев държал в багажника на колата си два пистолета и 86 патрона
Алексей Петров
Висшият съдебен съвет отстрани временно от длъжност прокурор Димитър Захариев от Плевен за оказване на натиск върху свидетел по делото “Октопод”.Обвинителят, който е служител на Окръжната прокуратура в Плевен, е отстранен вчера по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.На 21 юли срещу Димитър Захариев е повдигнато обвинение за опит за принуда спрямо свидетел по наказателно производство и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност. През месец април т.г. прокурорът е направил опит да принуди свидетел да лъжесвидетелства по т.нар. дело „Октопод“, като го е заплашил. Захариев искал свидетелят да се отрече от показанията си, както и да набеди наблюдаващия прокурор по „Октопод“ в престъпление против правосъдието.

Захариев заплашвал свидетеля, че ако не направи каквото му е казано, ще му бъдат повдигнати обвинения, в това число и за убийство, ще бъде задържан в ареста и животът и бизнесът му ще бъдат съсипани. Действията по разследването обаче са предотвратили настъпването на предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици.

По време на разследването е било установено, че прокурор Захариев е държал в багажника на автомобила си законно притежаваните от него оръжия и боеприпаси – два пистолета “Глок” и “Берета” и 86 патрона за тези оръжия, без да е взел необходимите мерки за сигурност. Съгласно закона огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи устройства. Лицата, получили разрешение за носене на оръжие са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им.

Димитър Захариев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лв. Разследването се провежда от специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура.

Делото “Октопод” се води срещу организирана престъпна група за изнудване и рекет. Основен подсъдим е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Другите обвинаяеми са Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.  На 8 юли Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на процеса и го отложи за 23 септември.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране