20.10.2016 | 0:01
В тях е и топката, и свирката
Пикантериен кодекс

Водеща, Радио “Фокус”: …Кой ще спечели и кой ще загуби от новите правила, по които ще гласуваме? С този въпрос казвам добро утро на следващия ми гост, заместник-председателя на АБВ Румен Петков…

Румен Петков, АБВ: Боя се, че начинът, по който задавате въпроса – отговорът е един: губят гражданите. Не може да си стартирал една процедура, да си задал едни изборни правила и в самия ход на изборния процес да променяш правилата. На спортен език казано, това означава на полувремето да смениш съдиите, да смениш топката, да смениш броя на топките и да кажеш: “Хайде, момчета, продължавайте, защото аз, домакинът на срещата, т.е. управляващите, искам да създам условия да спечеля служебно”. Много грозна картина, която отвращава допълнително българския гражданин от политиката.

В-ща: АБВ обаче също внесе предложения за промени в Изборния кодекс, свързани със секциите. Вие предлагате броят им в чужбина да бъде увеличен до 55 за всички страни. Склонни ли сте обаче да подкрепите и друг вариант?

РП: Склонни сме да подкрепим въобще отпадането на ограничението на броя на секциите в чужбина. Ако не греша, само в Британия са повече заявките, Велика Британия. Ние затова сме се ориентирали към 55. Искаме да има опция, в която да се удовлетворят различни пикантерийни мераци в парламента. (…)

В-ща: Очаквате ли манипулации?

РП: За съжаление все повече се вижда, че манипулациите вече са в ход и в тези манипулации в една или друга степен участват почти всички ключови фактори в изборния процес.

В-ща: Какво имате предвид?

РП: Имам предвид, че се лъже по най-безогледния начин кои са фаворитите, че се представя на обществото една картина, която е малко изкривена, че участниците в процеса бягат от публичен дебат. Всички странят от г-н Калфин, всички странят, защото ги е страх – и с право ги е страх, защото истинският фаворит във всички проучвания, в това число в тези, които манипулативно се обявяват пред обществото, е видимо, че г-н Калфин е желаният държавник. Но така или иначе и медиите, и агенциите правят едни внушения, които не считам за коректни. Но тук въпросът е принципен – българският гражданин ще стигне ли до това решение, което е необходимо за държавата ни, а това решение е г-н Ивайло Калфин.

В-ща: Това ще решат, разбира се, избирателите. Само че много голяма полемика се разрази около т.нар. квадратче в бюлетината “Не подкрепям никого”. Трябва ли според вас да бъде променен начинът, по който ще се отчитат гласовете от него, и какви са опасностите при сегашното положение?

РП: Първо, стремежът това квадратче да бъде въвлечено в изборния процес с преразпределение върху получилите над 4% е много жалък. Какво означава – гражданинът Иванов е казал, че не харесва никого, и след това гласът му да бъде откраднат? Разбира се, че след като ти си казал в закона, че задължаваш българските граждани да гласуват, такова квадратче трябва да има. Но след като гражданинът Иванов е казал, че не харесва никого, неговият глас не може и не бива да бъде пипан и преразпределен под никаква форма. Въпросът е принципен. И тук отново стремежът е на тъй наречените “управляващи” да манипулират процеса и да пренапишат правилата в своя полза. Ние от АБВ сме казали достатъчно ясно – или запазваме ситуацията каквато е, или махаме квадратчето. А махането на квадратчето означава да обидим българския гражданин за пореден път.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране