10.03.2023 | 11:00
Велико Желев изнася бизнеса си от България
Обвиненият неслучайно аутсорсвал пари и офиси в Рияд, Дубай и Македония

България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаме от България и правим бизнес другаде, толкова по-добре. Аз затова отворих офиси в Дубай. Саудитска Арабия, Македония и Румъния. Предпочитам да участвам в търгове в Румъния, Македония, преговаряме да изнесем техниката в чужбина. Ще участваме в някои от поръчките в България, но за нас тя вече не е приоритет, заяви пред Би Ти Ви собственикът на “Хидрострой” Велико Желев, прясно пуснат под гаранция от 20 бона от ареста.

Обвинението му е за това, че на 24 февруари с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди свой служител чрез сила да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума 68 хил. лв. и с това да му причини имотна вреда в същия размер.

Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица, посочват от прокуратурата. Всичко започна късно в понеделник (6 март), когато бяха направени претърсвания и изземвания в офисите на “Хидрострой”.

Той допълни, че се надявал да не се стигне до ситуация, в която политиците да посегнат на бизнеса му.

“Строителният бранш си знаем, че дойдат ли избори, политиците започват да ругаят и обиждат строителите, като ни обвиняват, че работим с тези или онези. Ние работим с този кмет, който е избран. с Министерски съвет и Народно събрание, които са избрани”, поясни бизнесменът.

Той отрече обвиненията, че получените авансова за строежа на два лота от магистрала “Хемус” пари са изнесени в чужбина. “Всичко 48 млн са тук и са вложени в проекти, които “Хидрострой” е изпълнил. Авансите не са незаконна процедура, тя е позната в ЕС. Не е изчезнал нито един лев”, поясни адвокатът на Желев Менко Менков.

Самият бизнесмен допълни, че с парите са купени машини, асфалтови и бетонови бази, което са нужни, за да се построят двата лота.

“Държавата определя правилата за строеж на “Хемус”. Тя реши да сключи договор с държавната “Автомагистрали”, които направиха търг. Ние бяхме поканени за няколко търга да участваме, като аванси се дадоха на всички фирми, спечелили договори”, поясни Велико Желев. За него в случая вина има държавата, защото не е подготвила в срок нужните документи, за да започне изграждането на участъците от “Хемус”.

По повод обвиненията за изнасяне на парите в чужбина, дошли от предишния министър на вътрешните работи Бойко Рашков Велико Желев обясни, че е превеждал пари от свои банкови сметки в такива в чужбина в редица държави, но след като си е платил данъците.

“Нормално е да инвестирам другаде, отвратен съм се от средата за бизнес в България”, каза бизнесменът. Той допълни, че без значение, кое правителство е било на власт, всяка година на “Хидрострой” са правени пълни данъчни ревизии. “Провериха мен, цялото ръководство, съпругите ни”, допълни Желев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране