15.08.2022 | 16:50
ВМРО не успя да си намери коалиционен партньор
"Възраждане" не е нито патриотична, нито националистическа, а крайно лява и крайно промосковска и залага на страхове и популизъм

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот. Това обяви пред “Нова нюз” евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки. “Водихме разговори с десни и патриотични формации. Това са НФСБ, с които сме били партньори, “Общество за Нова България”, както и с КОД. Има разбиране и желание за съвместна работа, но е прекалено кратко времето за обяснение защо се прави такава коалиция. И тя би изглеждала пожарен вариант. Разговорите ни ще продължат в различни формати, предпочетохме да не прибързваме”, обясни Джамбазки. Според него “Възраждане” не е нито патриотична, нито националистическа, а крайно лява и крайно промосковска и залага на страхове и популизъм. “Избирателите им мразят всички и гласуват напук. Те са привърженици на теории на конспирацията”, смята той. И допълни, че не е имало вариант ВМРО да се яви на изборите с ИТН.

“В Украйна има недопустима агресия, истинска война. По това се разминаваме с Янев. Смятаме, че данъчни облекчения и намаляване на данъците са важен приоритет”, сподели още съпредседателят на патриотичната формация.

Първоначално от ВМРО търсеха обединение с “Има такъв народ” на Слави Трифонов и “Български възход” на бившия премиер Стефан Янев. В края на юли от формацията обявиха, че канят за “обединение на българофилите” всички формации, които се смятат за патриотични. Както и тези, които не одобряват френското предложение за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което България вече подписа. В съобщението не бяха споменати конкретни партии. На разговорите бе поканен и Янев.

За разлика от ИТН, които така и не се позиционираха, бившият служебен премиер определи формацията си по-скоро като национално-консервативна, което като идеи е близо до ВМРО. Партията на Янев се спрягаше за коалиция и с тази на Мая Манолова – “Изправи се България”. Двамата обаче не успяха да се разберат, а и след като Стефан Янев реши партията му да бъде патриотична, разговорите с Манолова приключиха по естествен път, тъй като нейната формация е по-скоро социална.

ВМРО търсеха за разговори и с бившите си партньори от НФСБ. До миналата година партията се оглавяваше от Валери Симеонов, но той реши да се оттегли от политиката. Сега неин председател е дясната му ръка Борис Ячев, чийто път в политиката е минал и през ВМРО.

В крайна сметка от ИТН отразяха ВМРО. Обявиха, че ще се явят самостоятелно на предстоящите предсрочни парламентарни избори и призоваха да се спрат спекулациите, че ще участват в коалиция с патриотични формации.

В началото на август войводите анонсираха предизборно “обединение на българофилите”, което включва партията на Петър Москов КОД и НФСБ, “Общество за нова България” и “Български съюз за нова демокрация”. В позиция до медиите от КОД опровергаха информацията за участие в подобно обединение и съобщиха, че ще се явят самостоятелно на изборите. А миналата сряда Стефан Янев посочи, че не е водил разговори с ВМРО за общо явяване на предсрочния вот.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране