08.05.2017 | 12:46
“Военно обучение и казарма? Политически алабализми”
"Патриотите" въвеждат първо военно обучение и доброволна казарма, а след това - наборна служба

“Това са политически алабализми. Не разбирам защо ни е цялото това нещо? Патриотите ще воюват с някого ли? Като забраниха бурките – спряха тероризма, с оградата спряха бежанците, сега това за какво ни е?”

Така адвокат Николай Хаджигенов описа пред Нова тв идеята на “Обединените патриоти” и лично на новия военен министър Красимир Каракачанов за поетапно връщане на задължителната казарма. Този приоритет отдавна е в програмата на формацията, но в качеството им на управляващи заявката се появи навръх Гергьовден, направена от Каракачанов.

Идеята за военно обучение и казарма в студиото на Нова тв защити депутатът-патриот Александър Сиди. По думите му сега е рано да се говори за възстановяване на задължителната наборна служба, защото това е третият етап. На първо време идеята е да се въведе военно обучение в училищата, което може да стане от догодина. Следващата крачка е доброволната военна служба, като обучението ще е дневно – например от 8 до 17 ч, а едва след това може да се говори за връщане на задължителната казарма. “Виждаме, че професионалната ни армия не е окомплектована, войнишката професия не е добре приета, не е добре социално осигурена”, обясни Сиди.

Депутатът не отговори дали “Обединените патриоти” очакват да се воюва с някого конкретно, но обясни на адв. Хаджигенов, че не разбира смисъла на армията. “Смисълът не е да воюваш, а да се отбраняваш”, заяди Сиди.  “Наистина ли мислите, че като научите 15-годишни деца в училице да държат автомат, това ще ги научи да се защитават?”, попита на свой ред Хаджигенов.

По думите му парите, които биха се давали за въоръжение, военни обучения и казарми, могат да отидат за образование. И попита как “носенето на въшкарник и набиването на крак по плаца” те прави повече мъж или повече патриот.  “Принципът и смисълът на военното обучение е да бъдат научени децата на дисциплина, познаване на модерното въоръжение, фидическа подготовка, за да можем да се защитаваме”, повтори за пореден път Сиди.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране